首页  /  看设计   /  艺术  /  正文

东京晴海公园临时展亭设计 | 隈研吾建筑都市设计事务所

经典案例 2020-11-26 来源:gooood
  • 项目名称:
    东京晴海公园临时展亭设计
  • 项目地点:
    东京
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2019
  • 摄影师:
    Kobayashi Kenji Photograph Office / Satoshi Takae / Hiroshi Kuwahara

这座用CLT(正交胶合木)搭建的临时亭子位于东京晴海的一处空地上,可以用来举办活动和表演。尺寸为160cm x 350cm、厚度21cm的CLT板材与钢架相结合,形成一个半户外的空间。一系列木质墙板呈螺旋状上升,犹如飞向天空的树叶。

Designed a temporary CLT pavilion for events and performances in open spaces in Harumi, Tokyo. By combining CLT boards (160 cm x 350 cm, thickness 21 cm) and steel frames, we created a semi-outdoor space with the image of leaves made of CLT flying up toward the sky in a spiral shape.


1.jpg

▲亭子外观,exterior view ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

2.jpg

▲整体远景,general view ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office


为了在阻隔风雨的同时引入光线,CLT板之间的空隙以风筝形状的超透明Tefka(高性能氟树脂薄膜)填充,使进入亭子的光线呈现出阳光洒进森林的感觉。

In order to prevent rain and wind while taking in light, the gap between the CLT panels is closed with a kite-like film made of ultra-transparent Tefka (high-performance fluororesin film), and light like sunlight through the forest.


3.jpg

▲半户外活动空间,semi-outdoor space ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

4.jpg

▲CLT板材与钢架相结合,空隙以薄膜封闭 ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

CLT boards are combined with steel frames, while the gap is closed with a kite-like film

5.jpg

▲室内空间,interior view ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

6.jpg

▲板材细部,material details ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

7.jpg

▲从树木间望向亭子,view to the pavilion from the trees ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office


亭子采用的CLT是由产自冈山县真庭市的柏木制成,在晴海停留之后,将重新被运回真庭市的国立公园蒜山,并在树木繁茂的环境中得到重建。

CLT is made from hinoki cypress produced in Maniwa City, Okayama Prefecture, at a factory of Meiken Kogyo in Maniwa City, used in Harumi, and then transported to Maniwa National Park Hiruzen again and rebuilt in the greenery…


8.jpg

▲展馆入口处,entrance to the exhibition pavilion ©Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office

9.jpg

▲内部展示空间,exhibition area ©Hiroshi Kuwahara

10.jpg

▲夜里的亭子,night view ©Satoshi Takae




Chuo-ku, Tokyo 

December 2019

Exhibition Hall

1,631.16m2

Project Team: Shin Ohba, Fuchi Motojo, Daiki Shigenaka, Kohei Kudo, Yohei Mochizuki, Yuzuru Kamiya, Toshiko Watami, Moe Kanako, Kengo Niijima **

Cooperating companies: Mitsubishi Estate, Mitsubishi Estate Design, Mitsubishi Estate Home, Ejiri Architects, Meiken Kogyo, Devices, TRA / K, Nihon University Faculty of Engineering, Department of Architecture, Yoshino Office, Denka, Kiriyama Architects Tokoro, Google, TIME & STYLE, Strogue Co., Ltd., Iwai Construction Co., Ltd., Furukawa Equipment, Makino Densetsu, Sentido Co., Ltd.

Photography by Kawasumi · Kobayashi Kenji Photograph Office / Satoshi Takae / Hiroshi Kuwahara



版权声明:本文版权归原作者所有,如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:[email protected]

联系电话:010-62747757



0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

相关项目