首页  /  项目   /  景观  /  正文

广东北洛秘境悬崖泳池景观设计 | 邦景园林

经典案例 2020-10-10 来源:gooood
  • 项目名称:
    北洛秘境悬崖泳池
  • 项目地点:
    广东省阳江市海陵岛
  • 项目规模:
    8000平方米
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    广州祥道园林工程有限公司
  • 委托方:
    阳江市海陵岛北洛湾旅游开发有限公司
  • 摄影师:
    广东华恒传媒有限公司,广州邦景园林绿化设计有限公司

项目位于广东阳江海陵岛西南端,海陵岛享有“南方北戴河”和“东方夏威夷”之美称,是南方的度假胜地。该岛未来将打造成巨型综合文旅项目——开发住宅、别墅、度假酒店、商场购物建筑群,配套滨海运动场地、水上剧场、儿童水上乐园、湿地公园、酒吧风情街、康养公园等休闲娱乐场所。

The project is located at the southwest end of Hailing Island, which is located in Yangjiang City, Guangdong Province. It enjoys the reputation of “Beidaihe in the South” and “Hawaii in the East” and is a resort in the south. In the future, the island will be transformed into a huge comprehensive cultural and tourism project –developing residential buildings, villas, resort hotels, shopping complexes,supporting coastal sports venues, water theater, children’s water park, wetland park, bar style street, health park and other leisure and entertainment venues.


▲项目鸟瞰,aerial view of the project ©广东华恒传媒有限公司


经过设计师多次实地考察、勘探、取景,最终发掘出了用地发展潜力可观、地质地势满足建造条件、拥有最佳朝向及观景视野的南侧悬崖之上,泳池三面环山,南面临海,占地近3000平方米,建造历时15个月,耗资近4000万元。

After many field visits, exploration and scene-taking, the designer finally discovered the south cliff with considerable land development potential, geological terrain,satisfying the construction conditions, and the best orientation and view. The swimming pool is surrounded by mountains on three sides and facing the sea on the south, covering an area of nearly 3,000 square meters. The construction took 15 months and cost nearly 40 million yuan.


3.jpg

▲区位分析,location ©广州邦景园林绿化设计有限公司


凡尘之外·与海为邻

Concept · Beyond the mortal world and Adjacent to the sea

设计采用现代极简手法,怀着对自然壮丽之景的无限向往,用最少的线条、最少的色彩、以及对生态最低的干预行为,在陡峭悬崖之上“放置”一座泳池,让其与周边山海环境紧密相连,让游客真正地投入到山海与天的怀抱。

With a modern minimalist approach and an infinite yearning for the magnificent natural scenery, the design seeks to “place” a swimming pool on the steep cliff with the least design lines, the least colors and the least ecological intervention. It is closely connected with the surrounding mountains and sea environmental resources, allowing visitors to truly embrace the sea and the sky.


4.jpg

▲泳池顶视图,线条简洁,top view of the swimming pool with a modern minimalist approach ©广东华恒传媒有限公司


海岛悬崖泳池坐北朝南,北倚山峦,让游客迎着南面最柔和干净的海风,观赏太阳、月亮东升西落、潮汐朝晚涨退之景象,感受自然之神奇与壮观。

The island cliff pool is facing south and leaning against the mountain to the north, allowing visitors to face the softest and cleanest sea breeze in the south, watch the scene of the sun, the moon rising in the east and setting in the west, and the tide rising and retreating in the evening, and feel the wonder and grandeur of nature.


▲泳池北侧为山峦,南侧享受海景,swimming pool with mountains on the north, facing the sea on the south ©广东华恒传媒有限公司


清新明媚的度假氛围

Highlight · Holiday Time

泳池铺砖选取淡雅的浅蓝色,在阳光和水面的折射作用下,投射出沁人心脾的梦幻蓝色光泽,且与海水的蔚蓝形成一定的颜色差,让海面颜色层次更为丰富,给游客带来难忘的视觉享受。泳池周边的绿化空间,种植着独特的棕榈科树种,如酒瓶椰子、红刺林投、狐尾椰子等,与周边山体和悬崖的原生植物群落和谐相融的同时,散发出浓烈的亚热带度假风情。

The pool tiles are selected in light blue, which reflects the refreshing and dreamy blue luster under the refraction of sunlight and water surface, forming a certain color difference with the blue of the sea, enriching the color level of the sea surface and bringing unforgettable visual enjoyment to tourists. The green space around the swimming pool is planted with unique palm trees, such as Hyophorbe lagenicaulis(L. H. Bailey) H. E. Moore, Pandanus utilis Borg., Wodyetia bifurcata A.K.Irvine, etc., which harmoniously blend with the native plant communities of the surrounding mountains and cliffs, and at the same time, exude a strong subtropical holiday style.


7.jpg

▲泳池鸟瞰,采用浅蓝色铺砖,aerial view of the swimming pool with light blue tiles ©广东华恒传媒有限公司

▲泳池的蓝色丰富海面层次,the light blue of the swimming pool enriching the color level of the sea ©广东华恒传媒有限公司

▲池水呈现梦幻般的蓝色,the water in the swimming pool presenting a dreamy blue color ©广东华恒传媒有限公司


低调轻奢的避世桃源

Highlight·Ultimate enjoyment

海岛悬崖泳池背山面海,凌空于悬崖之上,拥有270度无敌观海视野,隐藏式边界处理,让池水仿佛是与南海的万顷波涛相连。游客一边畅泳,受最美好纯净的海风轻拂,一边观赏日出日落、大海星辰,感受阳光、星光照耀,忘却所有烦恼和压力,度过一段最毕生难忘的美好时光。北洛秘境海岛悬崖泳池所带来的视觉享受,与游客密切相关的体验,进一步点亮了周边未经雕琢的山海世界,笔直的线条、圣洁的白色与灵动的池水提供了自由私密且舒适的度假环境。在这里,人们可以尽享奢华的海景公寓酒店住宿,品尝当地精致海鲜菜肴,获得与海为邻的独特体验。

Island cliff poolback mountain sea, flying above the cliff, with 270 degrees of invincible viewof the sea, hidden boundary treatment, so that the pool water seems to be connected with the south China Sea waves. While swimming, tourists can enjoythe best and cleanest sea breeze, while watching the sunrise and sunset, thesea and stars, feel the sunshine and starlight, forget all the troubles and pressures, and have the most unforgettable wonderful time. The experience closely related to tourists brought by the cliffside swimming pool in Beiluo Bayfurther illumines the surrounding uncarved world of mountains and seas. Thestraight lines, holy white and smart pool water provide a free, private and comfortable vacation environment. Here, one can enjoy luxury apartments withboundless ocean views, sample local seafood dishes and enjoy a panoramic pool perched on the edge of a cliff.


▲从泳池可以享受不受遮拦的视野,unblocked view from the swimming pool ©广东华恒传媒有限公司

▲泳池边的休息区,resting area beside the swimming pool ©广东华恒传媒有限公司


筑境·山海间

Construction·Between mountains and the sea

从项目筹划阶段、设计定案、再到竣工落成,设计团队面对并解决了一个又一个艰巨的挑战。首先是对于现场条件的熟知与评判,需要设计师反复地考察和勘探地形地质,并进行精密地结构力学计算,以确保设计具备安全性、可实施性。其次,为克服山地悬崖条件限制,如为保护周边环境,建造不启用大型机械设备辅助作业,大部分建造工作都需要人力运送和人工安装完成,另外克服了建造材料二次转运、沿海栈道修建、山路陡坡修建等困难。

From the stage of project planning, design decision and completion, the chief designer and his team have faced and solved one formidable challenge after another. The first is to be familiar with and evaluate the site conditions, which requires designers to repeatedly investigate and explore the topography and geology, as well as perform precise structural mechanical calculation, so as to ensure the safety and implementation of the design. Secondly, in order to overcome the mountain cliff conditions, for example, in order to protect the surrounding environment, the construction does not use large-scale mechanical equipment to assist the operation, most of the construction work needs to be completed by human transport and manual installation, in addition to overcome the construction material secondary transfer, the construction of the coastal plank road, mountain road steep slope construction and other difficulties.


20.jpg

▲施工过程,construction process ©广州邦景园林绿化设计有限公司


设计团队通过多次的现场勘探,对现场地形和植物的理解,确定了需要保留的区域和整改范围,在设计过程中,不但保留了大量的现有乔木和灌木,也通过优化场地植物组团、点缀景观构筑物,而增加了自然有趣而各有特色的空间,确保由始至终视觉体验的统一。

Design team through many times of field exploration, the understanding of the site terrain and plants, identified the need to keep the area and scope of the rectification, in the design process, we not only retained a large number of existing trees and shrubs, also through the plant collocation and landscape structure adorn got a lot of fun and nature have distinguishing feature each space, to ensure that all the unity of the visual experience.


21.jpg

▲总平面图,site plan ©广州邦景园林绿化设计有限公司

22.jpg

▲剖面图,section ©广州邦景园林绿化设计有限公司




项目名称:北洛秘境悬崖泳池

设计方:广州邦景园林绿化设计有限公司

公司网站:www.gzbonjing.com

联系邮箱:[email protected]

项目设计&完成年份:2019.03~2020.05

主创及设计团队:谢锐何、卢建喜、卓桂林、麦思亨、林亨都、梁嘉美、崔慕华、朱小冬、陈伟杰、覃恺

项目地址:中国广东省阳江市海陵岛

建筑面积:8000平方米

摄影版权:广东华恒传媒有限公司,广州邦景园林绿化设计有限公司

施工单位:广州祥道园林工程有限公司

客户:阳江市海陵岛北洛湾旅游开发有限公司

品牌:天然石材、防腐木、玻璃、亚热带植物





版权声明:本文版权归原作者所有,如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:[email protected]

联系电话:010-62747757



  • 给Ta打个赏

1

发表评论

热门评论

相关项目