首页  /  看设计   /  景观  /  正文

捷克利托米什尔住宅庭院景观设计 | Atelier Partero

AtelierPartero 2021-08-13
原创
  • 项目名称:
    院子虽小,五脏俱全
  • 项目地点:
    捷克共和国利托米什尔
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2018
  • 图片来源:
    Atelier Partero

挑战

Design Challenge


这是一个很特别的委托。这座小庭院地块狭长,被住宅建筑和造型奇特的小屋所包围。场地的一端是历史悠久的美丽广场,而另一端朝向一条小河。

这个项目立刻吸引了我们的注意:要解决的问题太多了。场地十分狭小,而土地甚至不被委托人完全拥有,它值得做吗?这个任务引起了我们的好奇。

This commission was no ordinary. A little courtyard in a narrow plot is squeezed between buildings and peculiar sheds. The narrow plot itself has one end in a beautiful historical square and the second pointing towards a small river. It immediately caught our attention. Lots of questions. It's so tiny! It’s not even entirely theirs! Is it even cost effective? The task became almost tantalizing.


▼改造前 

Existing conditions © Atelier Partero 

BEFORE_1.jpg

▼改造后

After the renovation © Atelier Partero

litomysl (1).jpg


院子除了毗邻商店、仓库、艺术家工作室以及委托人的住宅,还连接着多个空间,如住宅的走廊、一楼的客厅、一座狭窄的小花园和相邻的庭院等。人们以不同的方式分享着这个空间。

There is a shop, storage, artist‘s atelier, and a house of the owners. The yard is a connection of several spaces - the house passage, living rooms on the ground floor, a narrow strip of garden and the adjacent yard. In various ways everybody shares the space together.



概念

Design Concept


我们想要一个简单有力且有韧性的设计概念,因为项目并不能占用这个空间,而只是暂时借用。在加入新的设计元素之前,我们先要了解场地中微妙的关系。为了打造优秀且经得起时间考验的设计细节,我们对铺装和材料进行了仔细的研究。此外,我们不仅要思考设计什么,更要认真思考不去设计什么。

We wanted a simple yet strong and resilient concept. It was not about owning the space but borrowing it for a time. We had to understand the delicate webbing of relations before adding a new layer. Close contact with surfaces and materials called for excellent and well aging details. We also needed to take great care not only what to design, but what we don’t design.


▼项目平面图 

Plan © Atelier Partero  

PARTERO_no_garden_is_too_small_.jpg


庭院有多个入口且位于闹市之中,却难得地拥有一方宁静。周围的建筑尽管拥挤,但也让人十分有安全感,可以放松下来。露天的庭院让人不由自主地在这平静的氛围中停歇,呼吸新鲜空气。

Although the yard has several entrances and is located in the middle of happenings, it is a quiet place. As a center of the shell - although cramped, it has a safe and relaxing vibe. An opening to the sky that urges one to stop and breathe in the atmosphere of peace.


▼项目俯视图 

Aerial view © Atelier Partero  

0_DRONE.jpg


在这里你可以在舒适的沙发上休息,喝杯咖啡,读一本书,或者只是坐下欣赏美丽的花丛,静静聆听小型喷泉中汩汩的水声。庭院的地面由不同材质组成,如不同尺寸的石砖、花岗石块和有着赭色颗粒的混凝土板等。繁茂的树叶和低矮多年生植物的花瓣,让冰冷的石质铺装显得更加柔和。庭院周围的建筑立面很高,不需要额外的遮阴设施,且场地内已有一颗玉兰树,正精致地展开它的树冠。

Here you can rest on a comfortable sofa, have a coffee, read or just sit with an eye pleased to a colorful flower composition and an ear calmed by the bubbling sounds of a small fountain. The floor of this outdoor room is a grid of several formats of stone tiles, granite cubes and slabs with natural ocher grain. The cold surface of the stone carpet is optically softened by leaves and petals that fall from the low pillows of perennials. The surrounding facades are high and no extra shading is needed, but the courtyard is delicately crowned by an existing magnolia tree.


▼庭院地面铺装使用了不同材质 

Floor is a grid of several formats © Atelier Partero  

litomysl (19).jpg

▼低矮的多年生植物柔化了硬质铺装

Stone carpet is optically softened by the low pillows of perennials © Atelier Partero 

litomysl (2).jpg

▼场地保留了原有的玉兰树

An existing magnolia tree is kept © Atelier Partero 

litomysl (18).jpg

▼舒适的休憩空间 

Space for relaxation © Atelier Partero 

litomysl (3).jpg



铁门

Metal Gate


出乎意料的是,庭院中最核心的元素不是户外家具或绿色植物,而是一道铁门。作为院墙的铁板留有一个出口,宽度能通过车辆。墙面上用打孔工艺绘制了玉兰花枝的图案,仿佛一张老照片泛着岁月留下的光泽,记录下逝去的瞬间。院墙成为了庭院的背景,同时也作为半通透的隔断,屏蔽了仓库和商店的嘈杂。人们可以通过铁门进出庭院,如跑去上学的孩子们,忙里偷闲的工人们,或者是路过打个招呼的熟人。

Surprisingly, the main element of the small atrium is not the garden furniture or greenery, but the metal gate. The whole wall of the courtyard is formed as a rusty sheet metal screen with an entrance (need to drive in!), into which a perforation in the shape of a flowering branch of the magnolia was graphically imprinted. It’s like a photographic plate getting patina, capturing a moment which does not exist anymore. It creates a backdrop for the yard and functions as a semi permeable shielding from the buzz of the storage and shops. It allows people to pass through - children running to school, workers  catching a smoke break, or regular visitors dropping by to say hello.


▼尚未生锈时的铁门 

The metal gate before rusting © Atelier Partero   

2_PROCESS_3_副本.jpg

▼院墙用打孔工艺绘制了玉兰花枝的图案

Perforation in the shape of a flowering branch of the magnolia © Atelier Partero 

litomysl (5).jpg

▼锈色铁门与植被相得益彰 

Rusty metal gate and vegetation complimenting each other © Atelier Partero  

litomysl (4).jpg

litomysl (20)_副本.jpg


新来造访的人可以通过门上的孔隙看到里面的庭院,从而决定他们是否以及如何进入这个空间——悄悄地溜进去,或者带着一瓶普洛塞科葡萄酒!

Newcomers can see the atrium through the holes in the gate and can decide whether and how they enter the space – with a quiet shh or bottle of prosecco ready to bang!


▼院墙上的铁门提供了人行通道

Metal gate allows people to pass through © Atelier Partero 

litomysl (8).jpg



自然

Nature


让锈蚀铁墙更显精致的除了自然的雕刻图案外,还有精巧的水景。在老树的树荫下,花坛中藏着一个由耐候钢制成的碗状水景,座椅的后方也有几个同样材料制成的花箱。

The rusty element of the steel wall, sculpturally refined by a natural motif, is complemented by a water element, a corten bowl in a shady flower bed under the old tree, and a few boxes of flower-pots of the same material in the back of the seating.


▼藏在绿植中的水景 

Water feature hidden in the vegetation © Atelier Partero 

litomysl (17).jpg

litomysl (15)_副本.jpg


这些布满铁锈的金属材料被富贵草、箱根草和羽衣草的叶片所包围,五叶地锦正沿着铁门攀缘生长。花池中绣球和芍药全年交替开放。大蒜的小花、忍冬、虫蛹、银莲花和小蠕虫让庭院一年四季都充满乐趣。冬天金属微微闪着红色的微光,让庭院充满活力。

The metal elements, even with all the rust, are immersed in the leaves of pachysandra, Hakone grass and the Lady’s mantle, the gate is slowly climbed by the Virginia creeper. Hydrangea and Peony flowers shine in the flowerbeds during the year. Tiny flowers of garlic, honeysuckle, pupae, anemone and flatworm guarantee that there is something to enjoy all year round. Even during the winter, the color of the metal glows here and colors the atrium with an unexpected vibrant red.


▼金属材料被植物包围

Metal elements immersed in the leaves © Atelier Partero

litomysl (6).jpg

litomysl (13).jpg

litomysl (14)_副本.jpg

   


结语

Ending Remarks


庭院不在于大小,重点在于它能否满足需求,创造美好的氛围。虽然面积不大,但它对促进社会交往和加强空间连接起到了重要的作用。委托人认同这座小小庭院的重要性,因此他们对这个简单但具有创造性的设计方案给予了高度的肯定和信任,相信它能够使这个空间保持生机和社区感。与有这种想法的委托人合作是非常棒的体验。

尽管这是一个小庭院里的小项目,我们还是对它的未来充满期待。因为喜悦和挑战一样,没有微小一说!

No garden is odd or too small if it is able to respectfully accomodate functions and provide a good mood. It may be small, but we can not underestimate its social importance and spatial interconnections. The owners understood the impact this little courtyard had and needed to be and they had great willingness and trust in the simplistic yet creative approach that would allow the space to keep the vibrant and community feel. It was great to cooperate with such minded people as them.
Although it is a small project in a tiny garden, we are always looking forward to visiting it again. Because just as there are no small tasks, there is no small joy!


▼推开铁门即可进入这处小小的秘境

Simplistic yet creative space behind the gate © Atelier Partero

litomysl (9).jpg

litomysl (11).jpg

▼建造过程 

Building process © Atelier Partero   

2_PROCESS_1.jpg

2_PROCESS_2.jpg


项目信息

项目名称:院子虽小,五脏俱全

项目类型:私人住宅花园

项目地点:捷克共和国利托米什尔

设计年份:2017

建成年份:2018

项目摄影:Atelier Partero

Name of the project: No garden is too small

Project category: Private Residential Garden

Role of the entrant in the project : Landscape architect

Other architecture offices involved in the design:-

Collaborators: -

Project location: Litomyšl, Czech Republic

Design year: 2017

Year Built: 2018


翻译:陶宇恒


版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

项目咨询:18510568018(微信同号)

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目