首页  /  看设计   /  景观  /  正文

杭州代码之域景观设计 | 100architects

100architects佰筑 2021-11-29
原创
  • 项目名称:
    代码之域
  • 项目地点:
    杭州
  • 项目规模:
    10,000 m2
  • 设计公司:
  • 委托方:
    中交城投和融创
  • 图片来源:
    邹及人


代码之域是一个占地一万平方米的城市景观项目,环绕杭州杭黄社区未来城市体验中心,位于中国浙江省的省会和人口最多的城市-杭州。

Coded Scape is an urban landscape architectural project of 10.000 m2 that surrounds the Hangzhou Future City Experience Center, in Hangzhou, capital and most populous city of Zhejiang Province, China.



杭黄未来社区示范区体验中心是将智能技术应用于城市功能单元的展示厅,是构成杭州富阳区新科技中心的建筑之一,杭州富阳区也是中国科技行业领先公司的所在地。

The Future City Experience Center, a showroom of smart technologies applied to the urban realm, is one of the buildings that make up a new Tech Hub in the Fuyang District of Hangzhou, city known to be home of Chinese tech industry leading companies.


Hangzhou_R_2964.jpg


我们的目的是将这个鲜明的技术特征运用到周围的景观中,以二进制代码的形式,以黑白或全空的形式,应用于景观、人行道和绿植中。因此,路面和绿化图案类似于一种二进制代码语言,我们在其基础上穿插了丰富多彩的活动,使其成为这片区域内的社交互动平台。

Our intention was to transfer to the surrounding landscape this strong tech character, playing with the idea of binary code, in the form of black & white or full & empty, applied to the base canvas of the landscape, the pavement & the greenery. Thus, the pavement & greenery patterns resemble a binary code language, onto which we insert colorful bits of activity, as platforms for social interaction within the space.



受主建筑的结构模块化的启发,我们构建了一个虚拟的网格,帮助我们在不同的尺度上分布几何景观功能,从小块的草丛,穿过几何灌木丛的中间部分,再到用于教育和娱乐的更大平台-城市家具和活动区。

Inspired by the modular rhythm of the main building’s structure, we trace an imaginary grid that helps us to allocate and distribute geometrical landscape features in different scales, from tiny pixels of grass, passing through middle patches of geometrical bushes to bigger platforms of urban furniture & activity areas for education & entertainment.



在整个景观中,我们战略性地放置了几个焦点,作为休息区或聚集点,以及教育、休闲和娱乐空间。通过这种方式,可以在步行入口处找到一个圆形广场作为游客的集合点;位于观景台旁边的机器人游乐场,供孩子们娱乐;一个系列的4个迷你广场构成了主流通区旁边的主要教育和活动区;一个平静的编码花园被放置在了建筑物之间,以便为两座建筑物的工人和游客提供休息场所。

Within the entire landscape we strategically place a few focal points, either as resting areas or gathering points, as well as educational, leisure & entertainment spaces. In this way, a Circle's Plaza can be found at the pedestrian entrance as a meeting point for visitors; a Bots Playground is located right next to the observation tower for the entertainment of kids; a series of 4 mini-plazas make up the main educational & activity area right by the side of the main circulation area; and a calm Coded Garden is placed in between the buildings in order to serve them both as a resting spot for workers and visitors from both buildings.



总而言之,在进入体验中心之前,景观就先入为主,增强和刺激游客在公共领域的体验。

Altogether, the landscape enhances and stimulates the experience of visitors in the public realm even before entering the Experience Center.


Hangzhou_D_0060.jpg



项目信息

项目名称:代码之域

设计方:佰筑建筑设计咨询(上海)有限公司

设计团队:Marcial Jesús,Javier González,Mónica Páez,Lara Broglio,  Michelle,龚勋,蒋静璇,赵芳波,黄思韻,张忠进 & 刘耘彤,沈春香

项目管理团队: 范江涛,吕强& 江清霞

客户:中交城投和融创

项目地点:中国杭州

面积: 10,000 m2

状态:完工

摄影师: 邹及人

视频摄影师:邹及人 

Project name: CODED SCAPE

Designer: 100 Architects

Design team: Marcial Jesús, Javier González, Mónica Páez, Lara Broglio, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Hayley Huang, Jango Zhang & Yuntong Liu,  Michelle Shen 

PROJECT MANAGEMENT TEAM: Jenny Fan, NicholasLv & Eva Jiang

Client:Sunac Properties + CCCC Urban Investments

Location: Ningbo (China)

Size: 10,000 m2

Status: Built

Photography: Rex Zou

Video Photography: Rex Zou 



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


1

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目