首页  /  项目   /  景观  /  正文

太原龙潭公园栖凤湖改造景观设计 | 原筑景观

原筑景观 2018-12-11
原创
  • 项目名称:
    太原龙潭公园栖凤湖改造
  • 项目地点:
    山西太原
  • 项目规模:
    2公顷
  • 设计公司:
  • 委托方:
    太原市龙潭公园
  • 摄影师:
    宋旭、李昱敏

场地位于太原龙潭公园内,面积2公顷,其中的水塘名叫栖凤湖。公园建于50年代,湖中小岛原来是动物园的观鸟岛。整个园子的目的只为观看,它是一个舞台,水中的岛是布景,水鸟是演员。

The site is located in Taiyuan Longtan Park, an area of 20 000 m2, of which the name of the pond called Lake Qi Feng. The park was built in the 1950s and the island was originally the zoo's bird watching island. The purpose of the whole garden was only to watch. It was a stage, the island in the lake was the scenery, the waterfowls were the actors.

岛和岸之间的水面和栏杆把观众与布景隔开,水边一圈栏杆之内的范围已经不是现实世界,它以剧场的形式再现了另外一处想象的“自然”,呈现的是一种看与被看的关系。

The water along with railings on the shore separated the audience from the scenery, and the scope inside the waterside railing was not real world. It represented another imaginative "nature" in the form of a theatre and conveyed a relationship of seeing and being seen.

随着动物园的搬迁,鸟岛表演功能谢幕,虽然空间结构没有变化,但整个栖凤湖权力结构却已不在。取消原有的观鸟活动后,湖心岛成为荒岛,高高的驳岸和围栏由边界变成了阻隔。

With the relocation of the zoo, bird island performance came to its curtain call, although the spatial structure had not changed, the whole power structure of the lake was no longer there. After the abolition of the original bird-watching activities, the island became a desert island, high revetment and fence changed from a border into a barrier.

怎样重塑栖凤湖的权力结构,并承载新的城市生活便成为我们设计的入手点。

How to reshape the power structure of the Lake Qifeng and carry the new city life become the start point of our design.

凤栖湖龙潭公园改造前.jpg

改造前后对比在改造设计中,我们在沿湖的一圈以廊架、台阶、水景设置多个新的中心。新的中心成为新的舞台,老人和孩子以及其中的每个人既是演员又是观众。

In the renovation, we set pergola, steps and waterscape as a number of new centers in the circle along the lake. The new centers became the new stages, the elderly and the children, and everyone here were both an actor and an audience.

同时我们拆除驳岸,使人可以来到水边,亲近水面,湖心岛被恢复为生态岛,水鸟重新在上面安家。随着周边城市土地的开发,这个城市的中心公园变成了居住区公园,住户在阳台上便可鸟瞰全园。

At the same time, we removed the revetment, people can come to the water front; restored the island to an ecological island, waterfowl can resettle in it. With the development of the surrounding city land, the city's central park has become a residential park, which could be seen from the residents’ balconies

 共享与私有、开放与封闭之间的界限日益模糊,整个公园最后成为了一个大舞台,其中的每个人都是演员,而高层住宅的阳台成为了观众席。

The boundaries between sharing and privatization, openness and closeness are increasingly blurred, and the whole park has finally become a big stage, in which everyone is an actor, and the high-rise residence balconies have become an auditorium.

栖凤湖公园的改造是我们对这种复杂城市公共空间进化的一种阅读和介入,我们的景观改造使它从单一中心变为多中心,从简单变为复合杂糅,从仪式感转化为生活化,从单一目的变得更加包容。

The renovation of Lake Qifeng Park is a kind of reading and intervention of the evolution of this complex urban public space. Our landscape renovation has changed it from a single center to a multi-center, from simple to complex, from ritual to life, from a single purpose to more inclusive.

改造后,场地被重新纳入到了周边居民的生活之中。居民们和游客们在湖边散步健身、小朋友喂鱼看鸟,老年人听戏唱歌,新的公园给它们提供了不同尺度的场地,同时也重新塑造了一种日常生活的景观。

After the renovation, the site was re-incorporated into the life of the surrounding residents. Residents and tourists walking in the lake fitness, children feeding fish or watching birds, the elderly listening to the opera or singing, the new park provides them with different scales of the space, and reshapes a landscape of the daily life.

_MG_3659.jpg


版权声明:本文由作者于景观中国网发布,仅代表作者观点,不代表景观中国网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观中国网”。如有侵权,请与发布者或我们联系。
投稿邮箱:
[email protected]
联系电话:010-62747757

打赏
  • 给Ta打个赏

1

发表评论

热门评论

相关项目