首页  /  项目   /  景观  /  正文

江苏常州碧桂园•都市森林景观设计 | 魏玛景观

魏玛景观 2020-11-05
原创
  • 项目名称:
    江苏常州碧桂园•都市森林景观设计
  • 项目地点:
    江苏
  • 项目规模:
    6380㎡
  • 设计公司:
  • 委托方:
    广东博意建筑设计院有限公司南京分公司(建筑单位)
  • 建成时间:
    2019.10
  • 摄影师:
    琢墨(ZOOM)摄影工作室

西太湖之畔,集聚了常武地区最为宝贵的生态资源,164 平方公里碧波风景,赋予了这里“常州最生态且独具魅力的地方”之称。常州碧桂园•都市森林,坐拥这一片自然与生态的馈赠——背依水杉,望湖而居。

设计之初踏勘现场时,场地内大片壮观的水杉林带,给我们带来了震撼与惊喜。那种仿佛置身于森林之中的、真实又梦幻的、场地本身所带给我们的感受,唤醒了我们内心对于自然、宁静、与生活的渴望。那是当代都市人正在逐渐失去的一种生活状态,那是我们所一直渴望和追求的生活情绪......而这些,我们希望可以在常州碧桂园•都市森林里呈现,给城市带来片刻的宁静与舒适。

West Taihu Lake bank, gathering the most valuable ecological resources of the changwu area. 164 square kilometers of scenery endows it with the title of "the most ecological and charming place in Changzhou". Changzhou country garden• urban forest, a gift of nature and ecology – living in the lake bank with the backgroud of Metasequoia.

When we visited the site at the beginning of the design, we were shocked and surprised by the spectacular metasequoia forest. The feeling of being in the forest, real and dreamlike, and the site itself, awakens our inner desire for nature, peace and life. It's a kind of life condition that the contemporary urbanites are losing gradually. It's the life mood that we have been longing for and pursuing... And these, we hope to be able to present in Changzhou country garden • urban forest, bringing a moment of peace and comfort to the city.



场地解读 设计思考 

DESIGN CONCEPT

与以往传统示范区景观设计不同,我们以一种全新的理念展开设计。如何将建筑、室内、景观与西太湖畔所拥有的生态自然及现存水杉林相融合,在都市中打造一处可以居住的森林氧吧,是我们所着重思考的。

Different from the traditional landscape design of demonstration area, we design through a new concept. How to integrate the architecture, interior and landscape with the ecological nature and the existing Metasequoia forest in the West Taihu Lake, and build a habitable forest oxygen bar in the city, is what we focus on.


▲项目鸟瞰图


最大限度的利用周边环境所赋予的生态,将西太湖畔的百年水杉林带入,去除繁琐无谓的元素与造景,通过“负景观设计”的手法,回归场地本身的特质。在这里行走,在这里呼吸,在这里,游弋并探寻那一出源于自然又融入自然的都市森林。

We make the best use of the ecology given by the surrounding environment, bring the hundred year old Metasequoia forest along the West Taihu Lake into the area, remove the tedious and meaningless elements and landscape, and return to the characteristics of the site itself through the "negative landscape design" method. Walking here, breathing here, cruising here and exploring the urban forest that originates from nature and integrates into nature.


平面示意


融于自然环境是建筑存在的条件。原始水杉林带与滨河水系是项目重要自然特征。然而原建筑标准化模块为58米*20米扁而长的盒子,体块与周边自然环境毫无渗透性。在设计时,我们通过景观设计提出反向建议:希望通过一层建筑内退、平台材质转换和结构技术支持,使二楼建筑体块向外探出,打造为出漂浮于水面之上、又融于林间的艺术盒子。

Integration into the natural environment is the condition for the existence of architecture. The original Metasequoia forest belt and riverside water system are important natural characteristics of the project. However, the original building standardization module is 58m * 20m flat and long box, which has no permeability with the surrounding natural environment. In the design, we put forward suggestions through landscape design: we hope to make the second floor building block protrude outwards through the first floor building's retreat, platform material transformation and structural technical support, so as to create an art box that floats on the water and melts into the forest.


01-03.gif

建筑空间关系


最终,通过一层内退空间结合极具品质感的金属格栅,营造出一处轻奢、艺术的灰空间,使之形成一个有生命力的立方体容器。建筑、景观、水杉、水系相互融合,形成和谐统一的空间关系。

Finally, through a layer of receding space combined with metal grilles with a strong sense of quality, a light and extravagant, artistic gray space is created to form a living cube container. Architecture, landscape, metasequoia and water system are integrated to form a harmonious and unified spatial relationship.



赴约自然 探秘森林 

FOREST EXPLORATION

得天独厚的水杉林

一片最自然最生态的背景

半开放式的前场空间

掩映于树林之中,又悄然探出

入口景墙的线条,带给空间无限的张力

曼妙的粉黛草,赋予了其更多柔软与温度

当水幕倾泻而下,水声泠泠

便让人心生向往

Unique Metasequoia forest

The most natural and ecological land background

Semi-open frontcourt space

Hidden in the woods, and quietly out

The line of the entrance wall brings infinite tension to the space

The graceful Hairawn Muhly, brings more softness and temperature 

When the water curtain pours down, the sound is cool

Let people live yearning




水镜物语 林间幻景 

MYSTERY OF WATER

与树相遇,与水相遇,与情绪相遇

信步闲庭,穿过游廊

与被大面积水景和植物环绕的建筑相遇

绿植在建筑之间自在蔓延

青翠的树木茁壮,光影透过枝桠

诠释自然与生长的力量

那是自然艺术与现实生活相融糅

微风过,波光粼粼,熠熠生辉

跌水以为池,可观色可听雨

点点声漏以动映其静,不胜有趣

Meet the tree, meet the water, meet the mood

Stroll through the veranda

Meet the building surrounded by large waterscape and plants

Plants spread freely around the building

Trees thrive, light and shadow through the branches

Interpreting the power of nature and growth

It's a blend of natural art and real life

Breeze, sparkling, shining

Fall into the pool, listen to the rain with live’s color

Reflect the static with a little sound

How interesting 


05.jpg



萤火之森 流萤点点 

MEET METASEQUOIA

百年水杉,见证了西太湖畔的历史与情绪

见证了一座座都市建筑的日渐高耸

见证了车水马龙与城市更新

水杉之下,小径若影若现

走向林间小屋,放下繁杂思绪

于光影斑驳里,聆听虫鸟啾鸣

感受树叶沙沙微风拂面的清爽

此时此刻,对自然生活的期盼油然而生

Over one hundred years, the metasequoia has witnessed the history and mood of the West Taihu Lake

Witnessed the rising of urban buildings

Witnessed urban development and urban renewal

Under the Metasequoia, the path can't be seen sometimes

Walk to the cabin in the forest and let go of the complicated thoughts

Listen to the chirping of insects and birds in the dappled light

Feel the freshness of the leaves and the breeze

At this moment, the expectation of natural life arises spontaneously






入夜,四周一片寂静

星星缀在天上,泛着幽幽的光

水杉林间一闪一闪

忽前忽后,时高时低

轻悄飘逸,如流萤飞舞

城市回归森林,生活回归本真

At night, there was silence

The stars are hanging in the sky with the faint light

The light in the Metasequoia forest

Up and down, up and down

Light, like the flying fireflies

The city returns to the forest, the life returns to the original 



01.jpg


每经过一块场地

应该体验到场地独具鲜亮的精神

尊重场地精神、回归本真

是每一位设计师的初心

碧桂园•都市森林见证了这样的初心

探出头,便是自然

坐下来,便是家

Every field you have passed

should experience the unique spirit of the site

Respect the spirit of the site and return to the original

It is the original intention of every designer

Country garden and urban forest witness such a beginning

Head out, it's nature

Sit down, will be home



常州碧桂园·都市森林示范区景观

项目地点:常州

建设单位:碧桂园集团苏南区域

甲方团队:常州碧华房地产开发有限公司

景观设计:上海魏玛景观规划设计有限公司上海D部

摄影团队:琢墨(ZOOM)摄影工作室




版权声明:本文由作者于景观中国网发布,仅代表作者观点,不代表景观中国网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观中国网”。如有侵权,请与发布者或我们联系。

投稿邮箱:[email protected]

联系电话:010-62747757


打赏
  • 给Ta打个赏

0

发表评论

热门评论

相关项目