首页  /  看设计   /  景观  /  正文

山脊社区——重庆龙湖·昱湖壹号景观设计 | 大小景观

大小景观 2021-05-26
原创
  • 项目名称:
    重庆龙湖·昱湖壹号景观设计
  • 项目地点:
    重庆
  • 项目规模:
    10.7公顷
  • 设计公司:
  • 委托方:
    重庆龙湖
  • 建成时间:
    2019
  • 所获奖项:
    2021 WLA住宅建成类优异奖,
  • 图片来源:
    苏哲维、唐曦、吴清山

1.jpg

△山脊鸟瞰 ©苏哲维


重庆是一座生长在山脊之间的城市,在对山地的适应和利用中,当地人与自然的关系达到一种共存的平衡,形成如今具有地域特色的城市景观和生活方式。大小景观为重庆龙湖·昱湖壹号设计的社区景观,以一套基于场地的设计策略,延续了这一智慧。

Chongqing is a city born in the mountains. People in Chongqing have developed their own way of using lands with topography, and have created unique urban landscape and lifestyle. Atelier Scale has carried and extended this wisdom, in the landscape of the Hill Residence (named as the Waterfront City by the developer), developed by Chongqing Longfor.


2.jpg

△景观平面图  ©大小景观

3.jpg

△山脊栈道 ©唐曦

4.png

△山脊游乐园 ©苏哲维

4.jpg

△山脊戏水池 ©吴清山

6.jpg

△山脊甲板 ©唐曦



山脊的回归

Return of the Hill 

项目所在地有一座现存的山体,按原建筑规划,红线内的一段山脊将被铲平,沿红线将出现一段最高达16.5米的挡土墙。大小景观希望恢复这条被切断的山脊,并以此为空间框架构建户外活动场所,为居民带回自然体验,营造开放友好的社区氛围。

There is an existing hill located in the project site. The original master plan by architects causes great damage to the natural topography of the site. Part of the hill will be completely leveled with a vertical retaining wall of 16.5 meter high, separating the other part of the hill and the site. Atelier Scale proposes a smoother transition from the hill to the site: 1. Regrade the site in order to follow existing ridge topography; 2. Restore an accessible connection between the site and adjacent nature; 3. Turn the returned hill into a community living room and other part of the hill into a public park.


7.jpg

△场地山体原状 ©大小景观

8.jpg

△场地山体原状 ©大小景观

9.jpg

△山脊回归策略 ©大小景观

10.jpg

△恢复的山脊 ©唐曦

11.jpg

△通过门禁可直接从山体进入社区 ©苏哲维

12.jpg

△傍晚的栈道 ©苏哲维

13.jpg

△山脊与建筑的关系 ©唐曦



作为生态斑块的社区

Community as Ecological Patch 

整个山脊社区的总占地面积为10.7公顷,其面积相当于一个碧津公园(13公顷)。连接现存山体和社区的山脊走廊,长170米,宽40米,步行栈道以架空的方式,减少对底层植被的干预,栈道下的季节性溪流和成片的水杉林形成小生境,为小型两栖动物和鸟类提供了踏步石(Stepping Stone)的作用,是衔接山体自然与社区自然的微型生态廊道。

The Hill Residence occupies total area of 10.7ha, as large as the Bijin Park in Chongqing (13ha). The ridge corridor connecting the hill and community has a lenth of 170 m and a width of 40 m. It works as connecting path as well as a micro eco-corridor. The micro biotope in the seasonal creek and Metasequoia along the hill trail serve as the Stepping Stones for birds and amphibian.


14.jpg

△水杉林中的山脊栈道 ©苏哲维

15.jpg

△栈道下的季节性溪流  ©唐曦

16.jpg

△山脊成为连接山体与社区的自然廊道 ©苏哲维

17.png

△中央雨水花园鸟瞰  ©苏哲维



雨洪管理系统

Stormwater Management System

场地内的地形变化为搭建雨水回用系统提供了条件,景观通过对全区竖向关系的梳理,组织地表径流,引入季节性溪流(120米)/集中式雨水花园(200㎡)/透水铺装/生态草沟等海绵城市设施,实现场地内雨水“收集-调蓄-净化-回用”循环系统,径流总量控制率达70%; 同时, 通过景观设计手法,将这一生态过程可视化,与活动空间相结合,面向居民开放,成为接触自然,观察雨水净化过程的科普性景观节点。

Based on a newly graded site topography, we are able to create a more sustainable storm water management system, which organizes storm water runoff effectively, reduces the flood pressure, and reuse water smartly. With collaboration of a storm water management expert in Seattle, we have come up with two main strategies to collect rainwater runoff: 1. The sloped seasonal creek beneath the elevated trail collects rainwater from the hill, which will be guided to the rain garden in the middle of the community; 2. Series of bio-swale network in front of unit entries guides rain water into the rain garden. Besides high-performance function, the storm water management system works as educational landscape, which provides residents opportunities to learn about how this natural system work. Educational illustration points are designed to integrate with this system, making sure the landscape will be understood by residents especially children. Water after purification is stored in a central water tank for reuse, such as water feature and kids wading pool. Besides, 50% hard surface of the site are permeable pavers including pourable concrete, pourable brick and gravel.


18.jpg

△雨洪管理系统  ©大小景观

19.jpg

△中央雨水花园可以调蓄净化收集到的雨水 ©苏哲维

20.jpg

△中央雨水花园可以调蓄净化收集到的雨水  ©唐曦

21.jpg

△浓浓树荫在夏日带来清凉  ©苏哲维

22.jpg

△雨水花园上兼具科普与观景功能的木平台  ©唐曦

23.jpg

△雨水花园是小朋友了解自然的窗口  ©吴清山

24.jpg

△生态草沟旁的午后小憩  ©苏哲维



设计语言

Design Language

山脊社区的设计美学并不是先入为主的,场地“之字形”的设计语言,来源于在变化的高差中创造无障碍通行的需求,这样的语言也顺势成为了从小到家具、大到地景的系列语汇。在语言统一的前提下,设计回归场地,根据竖向和空间尺度做出具体的语言决策。

The design language is “innovatively found” instead of “created”, by previous research and study. 1. Zig-zaging trails are designed to achieve slope-friendly accessibility; 2. Ridge decks are created for amphitheater and reading gardens with integration of planting terrace; 3. A bridge cross is created based on site topographic change for overlook above and shaded recreation beneath; 4. Topography between buildings is preserved with designed seat terrace and bar table; 5. A playground is sided by a sloped creek with water interactions. Through introducing these designed spaces and local way of life, a new balance between the hill and community can be reached.


25.jpg

△“之字形”设计语言生成入口中庭空间框架及地形 ©吴清山

26.jpg

△社区中庭  ©唐曦

27.jpg

△入口水景与社交廊架 ©吴清山

28.jpg

△山脊水景与社交廊架 ©吴清山

29.jpg

△流瀑树林  ©吴清山

30.jpg

△山脊甲板  ©苏哲维

31.jpg

△动线和景观元素  ©苏哲维

32.jpg

△动线和景观元素  ©苏哲维

33.jpg

△家具及活动器械 ©苏哲维

34.jpg

△健身器械 ©唐曦

35.jpg

△丘陵游乐场 ©唐曦



后记

Summary

山脊社区的设计与实践,一如既往地延续了我们对项目在地性与生活方式的思考。同时,我们开始关注居住区对城市环境的影响与贡献。目前山脊社区已投入使用,我们将持续关注居民对社区空间的使用体验,以及社区自然环境的生态绩效。

The design and practice of the Hill Residence continue our thinking on locality and lifestyle of residential neighborhood, at the meantime, we begin to focus more on the contribution and impact of residential communities to urban ecology. As the Hill Residence being used by residents in the future, we will be paying more attention to the usage of space and ecological performance of the community, with the help of POE.


36.jpg

△傍晚的山脊 ©唐曦

37.jpg

△山脊鸟瞰 ©苏哲维



设计名:山脊社区

项目名:重庆龙湖 昱湖壹号

地点: 重庆,中国 

景观设计:大小景观

设计团队:钟惠城、王迪、陈理扬、袁绍钟、刘志刚、梁嘉惠、刘丽辉、凌齐美、林娟、林丙兴、宋妃敏、毛建刚、曾紫燕、吕国武、许钰锋

雨洪管理顾问:GEO

业主: 重庆龙湖

业主团队:刘辰,冯树栋,赵永耀 

景观施工图设计:重庆蓝调城市景观规划设计有限公司

景观施工:蜀汉园林重庆分公司

建筑设计:上海成执建筑设计有限公司.

摄影:苏哲维、唐曦、吴清山

鸣谢:俞胜、罗琳、肖骁


Design Name: The Hill Community

Project Name: Chongqing Longfor Waterfront City 

Project Location: Chongqing, China 

Landscape Design: Atelier Scale

Design Team: Huicheng Zhong, Di Wang, Liyang Chen, Shaozhong Yuan, Zhigang Liu, Jiahui Liang, Lihui Liu, Qimei Ling, Juan Lin, Bingxing Lin, Feimin Song, Jiangang Mao, Ziyan Zeng, Guowu Lv, Yufeng Xu

Stormwater Management Consultant: GEO

Landscape Construction Documentation: Chongqing Landiao

Landscape Construction Contractor: Shuhan Landscape

Architecture Design: Challenge Design

Photo Credit: Zhewei Su, Xi Tang, Qingshan Wu

Special Thanks: Sheng Yu, Lin Luo, Xiao



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目