首页  /  看设计   /  景观  /  正文

捷克利托米什尔洛乌奇纳河堤岸景观改造设计 | Rusina Frei Architekti

RusinaFrei 2021-06-29
原创
  • 项目名称:
    乌奇纳河堤岸改造
  • 项目地点:
    利托米什尔, 捷克共和国
  • 设计公司:
  • 委托方:
    基金会,利托米什尔镇
  • 建成时间:
    2017

项目位于波希米亚东部的利托米什尔(Litomyšl)小镇的历史中心区,旨在重新设计城市公园以及Loučná河堤的部分区段。

The project deals with the redesign of the city park and part of the Loučná River embankment in the immediate vicinity of the historic centre of the small town of Litomyšl in eastern Bohemia.


▼改造后的堤岸延续了场地静谧如画的自然风貌 

The renovated embankment keeps the picturesque natural features © Tomáš Souček

00_Main foto_Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (1).jpg

▼场地平面图 

Plans © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_situation.jpg


场地拥有自然风貌的河堤,毗邻静谧如画的街道。但同时它也面临诸多挑战:被栅栏围合的游乐场以及各种其他障碍切断了人们与河流的联系;缺少人行道导致行人与自行车、汽车冲突不断;此外,部分地区也缺乏连接。

A significant value of the area was the natural character of the river banks and a quiet picturesque adjacent street. On the other hand, it was facing a number of problems: a fenced-in playground and various other barriers prevented access to and alongside the river. The absence of sidewalks led to collisions of pedestrians with cars and bicycles and parts of the territory were not interconnected.


▼道路改造前后对比 

Road before and after © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_before_02.jpg

▼游乐场改造前后对比

Playground before and after © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_before_04.jpg

▼重新建立场地间的视觉连接

Reconnect the site visually © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_before_03.jpg

▼建立河流两岸的交通联系

Reconnect two banks of the river © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_before_01.jpg


利托米什尔在过去二十年里因众多优秀建筑享誉盛名,但这是首次公众参与的项目。在公共建筑竞赛阶段,项目便立足于详细的社会调查和研讨,提出设计应加强场地与河流的联系,提高行人的可通行性,以及创造一个老少皆宜的居民休憩场所等需求。项目预算约120万欧元,整体周期约四年。

Although Litomyšl is well-known for numerous high-quality architectural realizations in the last two decades, this was the first project that involved participation of the public. Detailed sociological surveys and workshops became the starting point for a public architectural competition. The requirement was to solve the relation to the water, to improve pedestrian passability and to create a place for rest for locals of all generations. The budget was set at around € 1.2 million. The whole project has been running for about four years.


▼周边居民在此休闲娱乐、儿童玩耍 

Neighborhood are here for relaxing and recreation © Jan Slavík

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (4).jpg

▼宜人的街道

pedestrian zone © Tomáš Souček

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (6).jpg

▼被保护的荒野气息

Protected wildness © Jan Slavík  

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (6).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (3).jpg


项目设计理念是,将“滨水区、河畔、公园和街道”这四个不同的城市区域组合为一个功能单元。

河畔树林下的城市步道可供人们休息、聚会和游戏,并配有一个音乐主题的雕塑游乐场。滨水区的红色混凝土矮墙界定了城市与天然河岸的边缘。设计保留了河岸的荒野景观,仅能通过特定位置的轻钢观景平台进入林间。一座铰链式的人行桥横跨Loučná 河两岸,采用和观景台一样纤细通透的钢结构。在19世纪音乐厅附近设置了阳光草坪,并修复了餐厅的休闲花园,添置了一个带有绿色屋顶的钢结构凉亭。此外,项目平整了位于城市边缘的狭窄街道,经重新铺装后成为舒适的步行区。

Our design is based on the concept of interconnecting four different urban areas – waterfront, riverside, park and street – into one functional unit.
On the embankment there is a city promenade under the trees, designed for rest, meetings and games. It features a sculptured playground with musical motifs. The waterfront is lined with a low wall of colored concrete, creating a border between the city and the natural banks of the river. They are preserved in their wildness and accessible only in selected places by light steel observation platforms. The river Loučná is bordered by a hinged footbridge. This is, like the observation platform, designed as a transparent steel structure that is as filigrane as possible. The park at a nearby 19th century concert hall is set on a sunny meadow. Restored is the resting garden of the restaurant, which is newly supplemented by a steel pavilion with a green roof. A narrow street along the edge of the city was re-paved and flattened to transform it into apedestrian zone.


▼红色混凝土矮墙

low wall of colored concrete © Tomáš Souček

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (3).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (7).jpg

▼红色混凝土矮墙概念手绘

low wall of colored concrete sketch © Rusina Frei 

Rusina Frei_Litomysl_sketch__street.jpg

▼钢结构景观平台

steel observation platforms © Tomáš Souček

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (2).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (1).jpg

▼铰链式的人行桥

the hinged footbridge © Tomáš Souček

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (2)_副本.jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (4).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (8)_副本_副本.jpg

▼铰链式的人行桥概念手绘

the hinged footbridge sketch © Rusina Frei

Rusina Frei_Litomysl_sketch__river.jpg


公园开放后,这段河堤区很快便广受欢迎,游乐场还吸引了来自附近社区和村庄的儿童,获得了项目发起者“公民协会”的积极评价。项目的成功还引发了对下一段河堤改造的讨论。另外,70年代公园不少区域因附近高速公路的粗暴建设而遭到破坏,将来这些区域也需要进一步的调整。

Soon after the opening, the embankment became highly popular. Playgrounds are also used by children from nearby neighborhoods and villages. The civic association, which was the initiator of the whole project, evaluates the result very positively. The success of the project initiated a discussion on the modification of the following section of the embankment. Further adjustments will be needed in the future in places where the park was damaged in the 1970s by an insensitive construction of a nearby highway.


▼钢制凉亭

steel pavilion © Jan Slavík 

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (9).jpg

▼游乐场

playground © Rusina Frei architekti    

Rusina Frei_Litomysl_foto Slavik (5).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (4).jpg

Rusina Frei_Litomysl_foto Soucek (5).jpg



项目图纸


▼景观平台平面图 

observation plan© Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_observation_plan.jpg

▼景观平台剖面图  

observation section © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_observation_section.jpg

▼凉亭平面图 

Pavillion plan © Rusina Frei architekti

 Rusina Frei_Litomysl_pavilion_floorplan.jpg

▼凉亭剖面图 

Pavillion section © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_pavilion_section.jpg

▼凉亭立面图 

Pavillion view © Rusina Frei architekti

Rusina Frei_Litomysl_pavilion_view.jpg

 

项目信息 

项目名称:RIVER LOUČNÁ EMBANKMENT 乌奇纳河堤岸改造

项目地点:LITOMYŠL, CZECH REPUBLIC利托米什尔, 捷克共和国

项目规模:30000 m²

设计公司:Rusina Frei architekti 鲁西娜•弗雷建筑事务所

委托方:Karel Komárek Proměny基金会,利托米什尔镇

建成时间:2017

图片来源:Jan Slavík, Tomáš Souček


版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


8

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 国外
  • www.rusinafrei.cz
  • info@rusinafrei.cz