首页  /  看设计   /  景观  /  正文

东莞市涌头社区旧村及工厂片区改造提升工程 | 东大设计

东大设计 2021-06-30
原创
  • 项目名称:
    涌头社区旧村及工厂片区改造提升工程
  • 项目地点:
    东莞市长安镇涌头社区
  • 项目规模:
    旧村片区占地约6.7公顷,工厂片区占地约1.5公顷
  • 设计公司:
  • 委托方:
    东莞市住房和建设局(发起单位) 东莞市长安镇人民政府(主体单位) 东莞市长安镇住房和建设局(执行单位) 东莞市长安镇涌头社区居民委员会(执行单位)
  • 建成时间:
    2020年
  • 图片来源:
    ACF /东大(深圳)设计有限公司

2020年,由东大设计负责的长安涌头社区美丽乡村特色连片示范项目全面建成,旧村跟工厂是其中重要的两个片区。旧村位于社区核心区域,是村民生活、生产的重要场所。改造前,旧村空心化严重,大量老建筑年久失修变成了残垣断壁的危房;内部巷道狭窄,大量的民房建筑野蛮生长导致公共空间极度缺乏;卫生条件恶劣,地面明沟排水,雨污混流,生活环境品质较差。工厂片区厂房建筑老旧、线路杂乱,公共空间被停车功能完全占据,违章搭建多且杂,安全隐患极大,厂区环境品质较低且存在很多死角及消极空间。

In 2020, the Changan Chongtou Community Beautiful Village Characteristic Continuous Demonstration Project designed by Dongda will be fully completed, among which the old village and the factory are two important areas. The old village is located in the core area of the community and is an important place for villagers to live and produce. Before the reconstruction, the old village was seriously hollowed out, and a large number of old buildings fell into disrepair and became dilapidated houses. The narrow inner roadway and a large number of civilian buildings wild growth leads to the extreme lack of public space, poor sanitary conditions, exposed drainage on the ground, the mix of rainwater and polluted water in sewer and poor quality of living environment. The factory buildings in the factory area are old and the electric wires are disorderly. The public space is completely occupied by the parking. There are many miscellaneous illegal structures, which have great safety risks.


▼改造后旧村片区的口袋公园  

The pocket park in the old village area after the transformation  ©ACF

1改造后旧村片区的口袋公园 .jpg



旧村片区


通过对现场问题的梳理,设计从总体角度考虑旧村的改造思路,既不是大拆大建的一刀切,也不是简单的环境提升。充分尊重现有旧村的基本格局,梳理已有资源要素,以”针灸式”微改造方式,以点带线,以线串面进行提升。将原有的古巷连通,形成旧村内部景观主流线,拆除部分危房释放一部分公共空间,打造各具特色的“口袋公园”,原本拥挤不堪的空间有了呼吸的可能。设计注重乡土元素和材料的运用,将原来拆危留下的建筑材料运用到改造过程中。注重文化传承,保留了原有断墙及水井作为场地记忆的延续,原有供销社作为红色文化的历史印记也得以恢复。

趣味的墙绘、精致的绿化、干净整洁的巷道空间勾勒出旧村的烟火气。

Old Village Area: Through sorting out the problems on the site, the design considers the idea of the old village reconstruction from the overall perspective, which is neither a one-size-fits-all idea of demolition and construction, nor a simple environmental improvement. The basic pattern of the existing old village should be fully respected, existing resource elements should be sorted out, and the micro-transformation idea of "acupuncture and moxibustion" should be used to connect points with lines and connect lines with surface for improvement. The old alleys will be connected to form the main landscape line inside the old village. Some dilapidated houses will be demolished to release some public Spaces, and "pocket parks" with their own characteristics will be built. The originally crowded space has the possibility of breathing. The design focuses on the use of local elements and materials, using the original building materials left over from the demolition into the renovation process. Focusing on cultural inheritance, the original broken wall and well were retained as the continuation of site memory, and the original supply and marketing cooperatives were also restored as the historical mark of red culture.
Interesting wall painting, exquisite greening, and clean laneway space outline the fireworks of the old village.


▼农耕文化公园 

Farming Cultural Pocket park ©ACF

2农耕文化公园.jpg


保留场地记忆,结合原有建筑断墙及村落老水井作为设计要素延展,结合具有年代记忆感的喇叭点缀,致敬曾经的生活场景。

The memory of the site is preserved, and the broken walls of the original buildings and the village waterscape are extended as design elements. Combined with the trumpet decoration with a sense of time memory, it pays tribute to the past life scenes.


▼生活公园改造前 

Life Pocket park before renewation ©东大设计

3生活公园改造前.jpg

▼生活公园改造后 

Life Pocket park after transforming  ©ACF

4 生活公园改造后.jpg


原有供销社作为红色文化的历史印记得以恢复和保留,结合现状亭子进行整体改造。改造后的景观亭与供销社共同形成红色文化展示空间。

The original supply and marketing cooperatives, as the historical mark of red culture, were restored and preserved, and the pavilion was reformed as a whole in combination with the current situation. After the transformation of the landscape pavilion and supply and marketing cooperatives together to form a red culture exhibition space.


▼供销社改造前  

SMC before transforming ©东大设计

5供销社改造前.jpg

▼供销社改造后  

SMC after transforming  ©ACF

6供销社改造后.jpg

▼红色文化公园改造前  

Red Culture Park before transformation  ©东大设计

7红色文化公园改造前.jpg

▼构筑/植物/铺装全要素提升  

Construction/plant/pavement total factor upgrade  ©ACF

8构筑植物铺装全要素提升.jpg

▼乡土材料运用 

Renovation of the original pavilion with native materials  ©ACF

9乡土材料运用.jpg


改造的初心是让村民的幸福指数得到提升,老人们有聚集聊天的地方,放学的孩子也有了临时写作业的场所。活泼可爱的彩绘、精致的绿化把旧村装扮得别样温馨。

The original intention of the transformation was to increase the happiness index of the villagers. The old people had a place to gather and chat, and the children had a place to do their homework after school temporarily. The lively and lovely paintings and exquisite greening make the old village decorated with a different kind of warmth. 


▼石桌上做作业的小学生 

Pupils doing homework on stone table  ©ACF

10.0石桌上做作业的小学生.jpg

10.1石桌上做作业的小学生.jpg



工厂片区


通过拆除违章搭建释放公共空间,打造集中式的休闲活动场地。改造后的工厂区面貌焕然一新,重点建筑形象通过异形穿孔铝板及耐候钢板包装得以重塑,原有标准厂房以外墙漆刷新的形式焕发多彩活力,精致的绿化搭配也让办公环境更加生态自然。

Factory area: The design releases public space by demolishing illegal structures to create a centralized leisure activity area. After the transformation, the factory area takes on a new look. The image of key buildings is remolded through special-shaped perforated aluminum plate and weathering steel plate packaging. The original standard workshop is refreshed with exterior paint, and the delicate greening makes the office environment more ecological and natural.


▼被停车和违建占据的空间  

Space occupied by parking and illegal construction ©东大设计

11被停车和违建占据的空间.jpg

▼拆除违章建筑,整合原有道路形成休闲空间  

Removal of illegal buildings, integration of the original road to form a leisure space  ©ACF 

12拆除违章建筑,整合原有道路形成休闲空间.jpg

▼多功能的休闲活动场地 

Multifunctional leisure activity venue ©ACF 

13多功能的休闲活动场地.jpg

▼高品质的办公环境 

High-quality office environment  ©ACF 

14高品质的办公环境.jpg


异形穿孔铝板外包工厂综合服务中心建筑,结合墙面刷新形成“联合工厂”对外展示形象。

Special-shaped perforated aluminum plate outsourcing factory comprehensive service building, combined with wall refreshing to form a "joint factory" external display image


▼改造前的服务中心建筑 

Service Center Building before reconstruction©东大设计

15改造前的服务中心建筑.jpg

▼改造后的服务中心建筑  

Service Center Building after transformation  ©ACF 

16改造后的服务中心建筑.jpg

▼焕然一新的厂区形象 

A brand-new factory image ©ACF 

17焕然一新的厂区形象.jpg


 

项目信息

项目名称:涌头社区旧村及工厂片区改造提升工程

项目地点:东莞市长安镇涌头社区

项目规模:旧村片区占地约6.7公顷,工厂片区占地约1.5公顷

设计单位:东大(深圳)设计有限公司

设计/竣工时间:2018-2019/2020年

主创及设计团队:周永忠、邓新、白源、王德政、杨旭锋、张水先、麦欣穗、陈雪琼、刘英华、刘一帆、李芳、李洋、李晓妍、梁淑凤、温丽霞、陆茜、韦辛钰

摄影: ACF /东大(深圳)设计有限公司

业主方:

东莞市住房和建设局(发起单位)

东莞市长安镇人民政府(主体单位)

东莞市长安镇住房和建设局(执行单位)

东莞市长安镇涌头社区居民委员会(执行单位)

Project name:Upgrading project of old village and factory area of chongtou community

Project location: Changan Town, Dongguan City, Chong Tou Community

Project size:The old village area covers about 6.7 hectares, and the factory area about 1.5 hectares

Design: DONGDA (SHENZHEN) DESIGN CO., LTD.

Design year & Completion Year: 2018-2019 & 2020

Leader designer & Team:Zhou Yongzhong, Deng Xin, Bai Yuan, Wang dezheng, Yang Xufeng, Zhang Shuixian, Mai Xinsui,Chen Xueqiong, Liu yinghua, Liu Yifan, Li Fang, Li Yang, Li Xiaoyan, Liang Shufeng, Wen Lixia, Lu Qian, Wei Xinyu

Photo:ACF/ DONGDA (SHENZHEN) DESIGN CO., LTD.

Clients:

Dongguan Housing and Construction Bureau (initiator)

People's Government of Chang 'an Town, Dongguan City (principal unit)

Housing and Construction Bureau of Chang 'an Town, Dongguan City (executing unit)

Changan Town, Dongguan City, Chongtou Community Residents Committee (executing unit)



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目