首页  /  看设计   /  景观  /  正文

浙江融创 · 莫干溪谷一亩田 | line+ 建筑事务所

line+建筑事务所 2021-10-20
原创
  • 项目名称:
    融创 • 莫干溪谷一亩田度假社区
  • 项目地点:
    浙江省湖州市德清县
  • 项目规模:
    9596.29平方米
  • 设计公司:
  • 委托方:
    融创东南区域集团
  • 建成时间:
    2020/09
  • 图片来源:
    孙磊、ingallery、简直建筑-空间摄影


项目位于德清市莫干山东麓。基地保留了现有农田肌理及山谷视廊,总体轮廓呈现不规则形状——南北长约 109 米,东西长约 112 米,总用地面积约一万平方米,整体坡地态势自西向东,自北向南递增。

The project is located at the eastern foot of Mogan Mountain in Deqing City. The site retains the texture of the existing farmland and the long valley tourist corridor, and the outline of the site takes on an irregular shape, measuring about 109 meters from north to south and 112 meters from east to west. The total land area is about 10,000 square meters. The overall height of the slope increases from west to east and from north to south. 


园区实景 

Surrounding scenery

03 园区实景 ©融创.jpg

左:原别墅方案  右:场地分析

Original villa scheme (left), site analysis (right)

04 左 原别墅方案   右 场地分析 ©gad · line+ studio.jpg

05 ©gad · line+ studio.jpg


在该项目中,我们试图突破地产模式下经验型的社区营造,实现当代聚落的重构和新型生活社交度假载体的塑造。

In this project, we tried to break through the experience-based community under the real estate model, and realize the reconstruction of contemporary settlements and the shaping of new life social vacation carriers.




01 规划策略 

Planning Strategy


通过容量测算,规划上将其定位为小尺度、高密度、组团式的建筑群。不受南北向行列式布局经验控制,我们坚持沿用传统聚落空间的构成逻辑——以地形高差和田园景观建立边界,以街巷空间来联系邻里关系,以景观平台构建人群交往空间,以文化空间构建核心公共空间。同时结合台地,在剖面上尽可能实现景观视野的互不遮挡。

A group of buildings in small-scale, high-density and group-style is easy to meet the demands. Not controlled by the north-south row layout experience, we adhere to the logic of the traditional settlement space-to establish boundaries with terrain height differences and pastoral landscapes, to connect neighborhoods with street space, to build a space for communication among people with a landscape platform and to build the culture building as the core space. At the same time, combined with the terrains, as far as possible to achieve the non-blocking of the landscape view on the section.


肌理生成分析 

Texture generation diagram

10 肌理生成分析  ©gad · line+ studio.jpg

场地剖面 

Section 

11 场地剖面  ©gad · line+ studio.jpg


在自然起伏的山地上,各个单体自由布局,顺势顺地而为。在兼顾基地、朝向、视线、密度等,以0.1米为单位调整建筑之间的关系,最终所呈现出的“聚落”看似是随机的结果,实则是在三十余次修改后的精密测算。

On the naturally terrains, the building units are laid out freely, taking advantage of the situation. Taking into account the base, orientation, viewable range, density and so on, the relationship between buildings is adjusted with the unit of 0.1 meter. The resulting “settlement” appears to be a random result, but is actually a precise calculation after more than 30 revisions. 




03 建筑单体 

Individual Building 


各单体均为坡屋顶覆盖的长方体体量,屋顶采用传统双坡屋顶的直线形制,而非传统中式的曲线屋顶,两种屋顶形式——对坡屋顶与对角折面屋顶,分别对应客房与公共建筑。

The individual building is a rectangular volume covered by a pitched roof. The roof adopts the linear shape of a traditional double pitch roof instead of a traditional Chinese curved roof. There are two types of roofs, the double pitch roof and the diagonally folded roof, which correspond to two different functions of guest rooms and public spaces.



两幢公用三楼梯、中间段增设门厅的方式可以减少公摊面积、增加使用面积。独立竖向交通体系更有利于建筑形体塑造,连廊也实现了公共与私密的连接。

The scheme of two buildings with three staircases and public lobby hall in the middle is for less shared area and more available floor area. The independent vertical transportation system is more conducive to the shape of the building, and the corridor can also realize the connection between public and private.




04 材料构造 

Material and Structures


屋面平铺平板水泥瓦,与檐口的交接处采用标准化截面的铝板折边收口,提升设计的精致感,也减少瓦屋面的装饰配件,降低成本。

The roof is paved with plane cement tiles, and the junction with the cornice adopts the standardized cross-section aluminum plate folding and closing, which enhances the delicate sense of design, and also reduces the decorative accessories of various tile roofs, thus reducing the cost.


墙身剖面 

Wall detail

023 墙身剖面 ©gad · line+ studio.jpg

024 摄影:孙磊.jpg


墙面材料主要选择自然本土化的材料,以夯土、条石与竹材墙板为主。

The wall materials are mainly natural and localized, including rammed earth, strip stone and bamboo-wood wall panels.


025 摄影:孙磊.jpg


夯土——在墙体保温外侧增设120厚墙体作为夯土涂料基层,增加窗洞的深度,还原夯土墙的厚重感。施工过程,先用图纸控制不同层次颜色的仿夯土涂料尺寸,再根据墙体效果调整细节尺度,直至呈现出真实生态的夯土纹理。

Rammed earth-a 120mm wall on the outside of the wall insulation as the base layer of the rammed earth coating, which increases the depth of the window holes and restores the heavy sense of the rammed earth wall. In the construction process, the detail drawing was for different coating color levels, and then adjusted the details according to the real wall effect, until the real ecological rammed earth texture was presented.


夯土墙图纸控制 

Drawings of rammed earth

026 夯土墙图纸控制 ©gad · line+ studio.jpg

027 摄影:简直建筑-空间摄影.jpg


石——以片岩挂板的形式表现,在建筑的正面和北面的防水保温层外侧增设120厚的装饰墙体,最后以“湿贴”的方式来解决外保温层外贴石片的牢固性问题。

Stone-In the form of schist hanging boards, a 120mm decorative wall is also added to the outside of the waterproof insulation layer on the front and north of the building, and finally a “wet sticking” method is used to solve the firmness problem of the strip stone outside the external insulation layer. 



竹材——为了与“夯土”、“石屋”区别开,公共建筑采用黑色竹木板材。工业化的黑色竹木墙板以龙骨干挂于外墙表面,在形式上表达公共属性。

Bamboo wood boards - Different from the “rammed earth”, “stone house”, the main body of public buildings is made of black bamboo and wood boards. Industrialized black bamboo-wood wall boards are dry hung on the exterior wall surface with keel, expressing the functional attributes of public spaces in architectural form.


030 摄影:孙磊.jpg



05 室内设计 

Interior Design


在以家庭为单位的生活方式主导下,公寓的室内布局尽可能稳定且多变。客厅和活动空间推向阳台,扩大活动范围;起居等私密空间则后移至稳定区域,通过置入格栅与卫生间形成可分可合的两个部分。

Guided by the family-oriented lifestyle, the layout of the interior space is stable and changeable to meet different needs of each family. The parlor and activity space are pushed to the balcony to expand the scope of activities; the private space such as the living room is moved to the stable area, and forms two parts that can be divided and combined with the bathroom by placing a grille.


户型平面 

Floor plans


室外墙体的夯土肌理向内延伸,经过漆面处理的硅藻泥涂料运用在内部立面装饰上,并结合木饰面和木色的家具体系,整体呈现质朴而精致的居住环境,也表现出与城市居所不同的特殊韵味。

The rammed earth material texture of the outdoor wall extends inward, and the diatom mud coating with surface paint treatment is applied to the interior facade decoration. Combined with wood veneer and the furniture system of wood color, it presents a simple and exquisite living environment as a whole, and also shows a special charm different from urban residences.


033 摄影:ingallery.jpg



06 景观设计 

Landscape Design


“诗意的栖居”启于人对自由与自然的追求,景观设计即是对自然场地的再创作。在原有坡地上,以“负景观设计”的手法,就地取材取景,构建人与自然、人与人交流互动的新渠道。设计首先解读场地内的高差变化,最终以自东南向西北、沿山坡而下的阶梯形式进行梳理,以此形成多层次、多序列的空间形式可满足多种户外功能。

“Poetic dwelling” is inspired by people’s pursuit of freedom and nature. The strategy of landscape design is the re-creation of the natural site. On the original slope, a new channel of communication and interaction between man and nature and between people is constructed by using the technique of “negative landscape design” with local materials and scenery. In the design, we first interpret the height difference changes in the site, and finally comb it in the form of a ladder from southeast to northwest along the hillside, to form a multi-level and multi-sequence spatial form that can meet a variety of outdoor functions. 


034 摄影:简直建筑-空间摄影.jpg


通过设置多阶挡土墙稳固山体,挡土墙根部设置了排水渠,引导地表径流,通过处理系统实现保水、蓄水、净水、用水循环,保护当地生态环境。

Set up multi-stage retaining walls to stabilize the mountain. And set drainage channels at the roots of the retaining walls to guide surface runoff, and realize water retention, storage, purification, and water circulation through the water system to protect the local ecological environment.




07 结语

Remarks


在类型同质化、标准化背景下,一亩田突破地产模式经验性规则,以传统聚落为类型概念,以空间为新型生活方式的载体,以生活社交度假为情感联系,以文化传承引领社区升级,实现世外桃源式的新田园社区和地产开发肌理的另一种可能性。

Under the background of homogenization and standardization of the type, Yimutian breaks through the empirical rules of the market. With traditional settlements as the type concept, space as the carrier of a new lifestyle, and social contact as the emotional connection, it leads the community upgrading with cultural inheritance, thus realizing the new idyllic community and the texture of real estate development.


037 摄影:孙磊.jpg



技术图纸

Drawings


总平面图 

Site plan

038 总平面图  ©gad · line+ studio.jpg

一层平面 

Ground floor plan

039 一层平面 ©gad · line+ studio.jpg


项目信息

项目名称  融创 • 莫干溪谷一亩田度假社区

项目地点  浙江省湖州市德清县

建筑、室内、景观设计  gad • line+ studio

网站  www.lineplus.studio

联络邮箱  pr@lineplus.studio

主持建筑师/项目主创  孟凡浩

设计团队  陶涛、周超、邢舒、范圳、万云程(建筑)、金鑫、张宁、王丽婕、赵嘉琦、胡晋玮(室内)、李上阳、金剑波、池晓媚、苏陈娟(景观)

结构机电设计  浙江绿城建筑设计有限公司

设计团队  任光勇、卢哲刚(结构)、崔大梁、房园园、陈谨菡、刘浩、李翔(机电)

建筑面积  9596.29平方米

设计时间  2018/01-2018/08

建造时间  2018/09-2020/09

业主  融创东南区域集团

摄影  孙磊、ingallery、简直建筑-空间摄影

Project name: Sunac • Mogan Valley Yimutian

Project Location: Deqing, Huzhou, Zhejiang

Architecture interior landscape design: gad • line+ studio

Website: www.lineplus.studio

Contact: pr@lineplus.studio

Chief Architect / Project Leader: Meng Fanhao

Design Team: Tao Tao, Zhou Chao, Xing Shu, Fan Zhen, Wan Yuncheng (Architecture), Jin Xin, Zhang Ning, Wang Lijie, Zhao Jiaqi, Hu Jinwei (Interior), Li Shangyang, Jin Jianbo, Chi Xiaomei, Su Chenjuan (Landscape)

Structural Electromechanical Design: Zhejiang Greenton Architecture Design Co., Ltd.

Design Team: Ren Guangyong, Lu Zhegang (structure), Cui Daliang, Fang Yuanyuan, Chen Jinhan, Liu Hao, Li Xiang (mechanical and electrical)

Floor area: 9596.29 square meters

Design Time: 2018/01-2018/08

Construction Time: 2018/09-2020/09

Client: Sunac China Southeast Regional Group

Photography: Sun Lei, ingallery, Jianzhi-Arch Photography



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 上海闵行区
  • http://www.lineplus.studio/index.html