首页  /  看设计   /  景观  /  正文

泰国曼谷Mega Foodwalk庭院式商业区景观设计 | Landscape Collaboration

LandscapeCollaboration 2021-11-19 来源:Landscape Collaboration
  • 项目名称:
    Mega Foodwalk
  • 项目地点:
    Megabangna
  • 项目规模:
    12000 m2
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    Arcadis Thailand
  • 委托方:
    SF Development Co.,Ltd.
  • 建成时间:
    2017.12.10
  • 图片来源:
    Rungkit Charoenwat

项目简介

PROJECT BRIEF


Mega Foodwalk是购物商场Mega Bangna扩建部分的半户外景观。项目施工完成于2017年,融合了景观设计和工程技术手段,营造了一个含有秘境森林般的中庭景观、休憩景观阶梯以及体验步道,让游客可穿经舒适的“微气候”特色景观通往商场餐饮空间。

Mega Food Walk is an extended semi-outdoor expansion zone at Mega Bangna. The project teams completed the expansion project near the end of 2017 in a collaborative effort of design and engineering that contains an enjoyable landscape courtyard with a relaxing amphitheater and experiential boardwalk that brings visitors into a vibrant F&B commercial space and through interactive landscape features within a comfortable micro-climate.


▼ 休憩景观阶梯

The relaxing amphitheater © Rungkit Charoenwat

图片处理01.jpg

▼ 森林般的中庭景观

The forest-like courtyard © Rungkit Charoenwat

图片处理01.jpg

▼ 体验步道

The experiential boardwalk © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本.jpg



概念设计

DESIGN CONCEPT


Mega Foodwalk 内的“微气候” 景观是通过景观设计结合创新工程技术手段创造的一系列特色景观水景实现的,而这些水景又激发了场地的活力,孩子们沉浸于互动水景游戏的时候大人们也能享受周围的环境。

The microclimate within Mega Food walk is controlled by the integration of landscape design and innovative engineering resulting in a waterscape that is a successful catalyst of activities, where adults can enjoy the atmosphere while children line up for the interactive water features. 


▼ 交互性场地为孩子们提供水景游戏的场所,同时给予大人们宜人的休闲环境

Interactive venues provide places for children to play with water features, while offering adults a pleasant leisure environment. © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本1.jpg

图片处理02.jpg


这些水景同时被用作循环冷却系统的一环,使用由太阳能冷却器产生的冷却水。冷却水流经景观中各种形式的水景,变幻成不同物理形态的溪流、涟漪以及瀑布等,为不同的弯道提供了独特的飞溅形式和蒸发冷却效果。此外,利用隐蔽式喷气扇产生微风气流,气流经过水景水的表面产生冰凉的雾气,这些雾气能帮助小气候调节到人感知舒适的温度区间,同时也为植物生长增加了空气湿度。

The water features are also used as cooling system by circulating cold water generated from solar-powered chillers. The cool water flows along various features in the landscape, as the changing physical form of meandering flows, ripples, and cascades of water delivers unique forms of water splash and an evaporative cooling effect at each bend. In addition, concealed jet fans create a breezy airflow which distributes cool moisture from the water features’ surface. As a result, the microclimate is adjusted to an ideal human comfort zone while also providing added moisture for plants to grow.


▼ 小型阶梯式水景

The small stepped water feature © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本2.jpg

▼ 转弯处水景效果

Waterscape effect at the bend © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本3.jpg


一个集成的冷却系统帮助调节空间,通过控制空间湿度和温度为植物生长提供适宜的条件,灵感来自瑞典的斯莫兰地区的Scandinavian森林。设计的“森林”使用了亚热带到热带间的不同类型的植物,包括肌理精致的蕨类植物和苔藓,创造了一个独特的商业景观,将周围的餐馆与自然绿植融为一体。

An integrated cooling system provides additional benefits to the space by controlling the humidity and temperature at an ideal temperature for growth of a softscape scenery inspired by the Scandinavian forests of Småland, Sweden. The designed ‘forest’ uses a softscape palette of plants indigenous to a sub-tropical to tropical climate, including finely textured ferns and moss, to create a unique commercial landscape that blends the surrounding restaurants with natural greenery.


▼ 肌理精致的蕨类与苔藓植物景观

Finely textured ferns and moss landscape © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本5.jpg

图片处理01_副本4.jpg

▼ 四通八达的交通系统沟通了景观空间与商业界面

The comprehensive traffic system connects landscape and shops. © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本6.jpg

▼ 主要景观步道坡度徐缓

The main pathways with gentle slope © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本7.jpg

图片处理02_副本.jpg


项目基于无障碍通行的人性化购物体验需求,创造了独特的路径连接处在不同高度的景观和商铺界面。标高最低处下凹,形成可以举办多种活动的下沉的广场空间。景观阶梯提供了舒适的全天候的观看平台,同时,也作为从商场入口最高处进入最低处的重要人流通道。

而主要的景观步道处理成坡度徐缓的无障碍坡道。这个甲板路穿过不同的水景及绿色的森林,与石材小路及巨大的片状天然石材垒叠而成的景观相交,充分展示了人工和天然材料间颜色和形式上的鲜明对比。互动设计中非常重要的亮点是使用了不锈钢导管去连接处在不同高处的水,杠杆的手柄专门为使用者设计,通过撬动杠杆让使用者可以感受清凉的冷却水顺着导管流下。

User-based landscape design creaes a new way to experience both landscape and shops that are located at different levels. The lower level is dropped to create a sunken plaza space for various events. Amphitheater seating with genuine wood finish provides cozy spectator seating throughout the day and night, but more importantly serves as generous crowd access to the lower level plaza from the higher main entrance level of the mall. The pathways are friendly to all users with gentle slopes that are handicap accessible. The experiential boardwalk that floats above the water features and traverses through the forest green, is intersected by crossing granite stone pathways and giant slate slabs stacked to display the contrast in form and color of refined and unrefined material. The landscape design is a very interactive and experiential space that encourages visitors to be in contact with its material design. A major highlight of interactive design can be seen with the water levers made of stainless steel. The handles of the levers were specifically designed for users to feel the cool rush of water carried through the thermal conductive pipes.  


▼ 新潮的户外式购物空间

The trendy outdoor shopping space © Rungkit Charoenwat



综述

CONCLUSION


Mega Food Walk的设计尝试探索户外购物空间一种新的可能,用景观的手段创造了更好的小气候环境。景观设计成为把建筑、购物体验及顾客的活动等所有元素都整合到一起的有效手段。

Mega Foodwalk landscape design demonstrates the new possibility of creating a better outdoor shopping experience by using landscape to create a better microclimate. Landscape design become a linkage that brings all elements together from architectural design, shopping experience, and customers' activities.


▼ 总平面图

The masterplan © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本8.jpg

▼ 概念设计方案

The concept design © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本9.jpg

▼ 空间结构图

The spatial structure © Rungkit Charoenwat

图片处理01_副本10.jpg



项目信息

项目名称:Mega Foodwalk

设计时间:01/10/2016 至 01/04/2017

建造时间:15/04/2017 至10/12/2017

项目进程:已竣工

项目地址:Megabangna 39 Moo 6 Bangna-Trad Rd., Km.8 Bangkaew, Bangplee, Samutprakarn, 10540 Thailand

项目规模:12000 m2

景观设计:Landscape Collaboration Co.,Ltd (LCO)

公司地址:487 Thanon Si Ayutthaya, 5th floor, BSV Building, Phaya thai, Ratchathewi, Bangkok 10400

公司官网: www.landscapecollaboration.com

联系邮箱: info@landscape-co.com

委托方: SF Development Co.,Ltd.

主要承包方:Ritta Co.,Ltd.

首席景观设计师:Somkiet (Boyd) Chokvijitkul

景观设计团队:Pavin Banternghansa, Priyanuch Sreechan

景观施工图设计团队:Hattapon Ninpech, Weerachat Mangiew, Thodsaphum Kaimek

建筑设计:FOS Co.,Ltd.

室内设计:PIA Interior Co.,Ltd.

平面造型设计:PIA Interior Co.,Ltd.

照明设计:FOS Co.,Ltd.

结构设计:Aurecon Consulting (Thailand) Co.,Ltd.

机电工程:Aurecon Consulting (Thailand) Co.,Ltd.

造价咨询:RHLB (Siam) Ltd.

工程建设:Arcadis Thailand

景观承包方:Ped Garden Co.,Ltd.

Project name: Mega Foodwalk

Year of Design: From 01/10/2016 to 01/04/2017

Year of Construction: From 15/04/2017 to 10/12/2017

Project Process: Completed

Project Location: Megabangna 39 Moo 6 Bangna-Trad Rd., Km.8 Bangkaew, Bangplee, Samutprakarn, 10540 Thailand

Site Area: 12,000 sq.m.

Landscape Architect’s Firm: Landscape Collaboration Co.,Ltd (LCO)

Company Address: 487 Thanon Si Ayutthaya, 5th floor, BSV Building, Phaya thai, Ratchathewi, Bangkok 10400

Website: www.landscapecollaboration.com

Contact email: info@landscape-co.com

Client: SF Development Co.,Ltd.

Main Contractor: Ritta Co.,Ltd.

Lead Landscape Architect: Somkiet (Boyd) Chokvijitkul

Landscape Design Team: Pavin Banternghansa, Priyanuch Sreechan

Landscape Construction Design Team: Hattapon Ninpech, Weerachat Mangiew, Thodsaphum Kaimek

Architect Design: FOS Co.,Ltd.

Interior Design: PIA Interior Co.,Ltd.

Graphic Design: PIA Interior Co.,Ltd.

Lighting Design: FOS Co.,Ltd.

Structural Design: Aurecon Consulting (Thailand) Co.,Ltd.

MEP Engineer: Aurecon Consulting (Thailand) Co.,Ltd.

Cost Consultant: RHLB (Siam) Ltd.

Construction Manager: Arcadis Thailand

Landscape Contractor: Ped Garden Co.,Ltd.



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 国外
  • info@landscape-co.com