首页  /  看设计   /  景观  /  正文

委内瑞拉生态工业园区 : 多剧场游乐景观设计 | LAB PRO FAB

LAB_PRO_FAB 2021-12-31
原创
  • 项目名称:
    生态工业园区 : 多剧场游乐景观
  • 项目地点:
    委内瑞拉
  • 项目规模:
    2568㎡
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2017年
  • 所获奖项:
    2016年MCHAP Mies Crown Hall Americas Prize提名 第十五届威尼斯建筑双年展2016年前线报道 2016年第XX届泛美基多双年展城市设计奖得主
  • 图片来源:
    Irina Urriola, Enrique Henriquez,Alejandro Haiek Coll

生态工业园区 : 多剧场游乐景观 

Eco Industrial Park:Multi Theater Playground Landscape


▼项目概览

The overall views of the project

1.jpg

2.jpg


▼游乐式景观效果

The playground landscape


生态工业园区是一处人造景观,它以建造过程中挖掘的土方与回收混凝土制成的彩色预制瓷砖为主要建材。它是为创造社群文化应运而生的一个社会经济网络。伴随着市政基础设施与侧重体验的游乐式环境的发展,该项目成功地将所有的文化、体育和援助团体合并在一个合法的基础模式中,试验了一种基于集中型景观、土壤再造与内外联结性的全新微观经济模式,并探索了大规模住房规划和非典型居住区之间的新关系。

The Eco Industrial Park is an artificial landscape, created using soil excavated during construction and pigmented prefabricated tiles made from recycled concrete. It is a socio-economic network for community cultural productions. Through the development of civic infrastructures and environmental playground scenarios, the project has accomplished to amalgamate in a legal foundation model, all the cultural, sporting and aid groups, experimenting with a new micro economies model based on a collective landscape, soil reengineering and connectivity patterns that manage new relations between the massive housing plans and the informal settlements.


▼整体景观效果鸟瞰

The bird’s eye views of the overall project

11.jpg


▼施工过程整体效果轴测图

The overall axonometric drawing of construction process

12.jpg


▼彩色预制瓷砖的铺装效果

The pavement of the pigmented prefabricated tiles


该项目为社区活动提供扶持,是一系列运营平台和文化活动的一部分。作为综合型景观,该园区成为城市、政治与社会层面上相互协作更新的一股支持力量。在上次油价大幅下跌的社会背景下,委内瑞拉后工业城市中不活跃、不受监管的景观更新与复苏成为本次项目重点关注的议题。

The project is part of a series of operative surfaces and cultural grounds as a support for community activities. Conceived as a collective landscape, the park supports cooperative urban, political and social reengineering. The project is focused on the renewal and resuscitation of inactive and non-regulated landscapes in Venezuelan postindustrial cities, after the last overwhelming fall of oil prices.


▼项目施工前后对比——从闲置空地变为休闲社交区

Before and after the construction——from unused vacant land to social leisure area

15.jpg

▼项目施工前后对比——从废弃地变为篮球场

Before and after the construction——from abandon area to basketball court

16.jpg


在80年代初期制定的大规模网格状住房规划与围绕在其边缘的非正式居住地——棚户区之间的对抗关系中,改造提案由此而生。在过去十年里,这种情况不断加剧,在市民之间建立了无法逾越的封闭障碍和心理边界。社会对这类边缘空间的排斥与放弃,使得这一过渡区域成为违法与犯罪的温床。

项目打造出全新的环境体验式游乐景观,这是一处开放的“剧场”,它为多样化的表达与文化活力提供了自由开放的平台。利用地形便利,园区内通过木板与连接路径的搭建,以分层的形式解决了高差,激活了场地。场地干预策略将场地分解为专类专项的组成部分,使之分散到各处,成为基础设施互联的创造性社会网络,避免了文化建筑集中式分布这一传统手法。该项目将一系列先行存在的活动整合纳入到了社群活动网络中。

The proposal is immersed in a crisis between a formal grid of massive housing plans developed in the early 80’ and an informal slum that surrounds it. The situation increased in the last decade producing impenetrable hermetic barriers and psychological boundaries between their citizens. The social rejection of using the interstitial space has left the conquering of this transitional ambit to delinquency and crime. 
This system creates a new environmental playground scenario, which is an open theater that reveals the free stage mechanism and the different grounds of expression and cultural effervescence. Taking advantage of the topography, a stratification process began through the creation of boardwalks and connecting paths that activate the territory. The intervention strategy fragmented the program into specialized components and spread them over the territory, acting as a creative social network of interconnected infrastructures, avoiding conventional centralized cultural buildings. The project integrated and incorporated a sequence of preexistent events into a network of community initiatives. 


▼以分层手法处理场地坡度

To deal with the topography by stratification


▼开放的剧场式景观

An open theater


▼篮球场内的小型“观赏剧场”

The small viewing theater in the basketball court


▼分散的场景组成——休憩平台

The scattered components——resting platform

24.jpg


▼分散的场景组成——茶歇餐饮区

The scattered components——catering area


▼分散的场景组成——开阔活动区

The scattered components——open activity area

28.jpg


▼分散的场景组成——社交休闲区

The scattered components——social leisure area


▼分散的场景组成——篮球场

The scattered components——basketball court


参与协议与本地合作推动了项目场地的创建发展,并在城市网状结构中建立起与文化相联系的消费新动力。

场地坡度是空间内亟需解决的一大问题,由于顶部缺乏排水装置,积水给园区和周边住宅带来了不便,现有植物的根部也因水流裸露出来。通过挖掘土方、置入捐赠的预制装置和建造挡土墙等措施,斜坡得以保持稳定。这些单元构件按社会生产需求来布置,其主要表面被移除,以便于通行,同时也是承重墙的构配件。景观的施工操作和新地形的创建,使得找平后的地面为第二组生产装置的置入打开了方便之门。这些集装箱成为多样化项目规划的生产场地单元:信息中心、家具制造车间、舞台设备存放和专为节日制作礼服的纺织车间,确保了社区的逐步稳定发展。

The participatory protocols and local cooperation, form part of the place making and build new consumption dynamics linked to culture, over the urban grid.
The main territorial slope was a major problem in this space; due to the lack of drainage on the top, floods took place creating inconvenience in the park and adjacent homes, and the roots of existing vegetation were discovered. The slope was stabilized by an excavation, the insertion of donated prefabricated units and the construction of containing walls. The units were arranged as socio productive elements, which main faces were removed to allow accessibility and to be used as formwork for the supporting walls. A landscape operation and the creation of new geographies was achieved stacking and packing the removed ground for a second set of productive units. These containers cast the productive units that support the diverse programming strategy: information center, a furniture manufacturing workshop, stage devices and a textile workshop for making costumes for festivals, ensuring the progressive development of the community.


▼为置入生产装置整理土方,处理地形

To organize the earthwork and deal with the topography for setting landscape productive units

33.jpg


▼预制集装箱单体的置入

Placement of prefabricated container monomer


▼地面铺装铺设的施工过程

The construction process of the lay out for ground pavement

36.jpg


▼地形高度应用——屋顶平台

The application of the height——roof deck

37.jpg


▼景观细部元素——折叠结构

The detail landscape element——folded structure


▼景观细部元素——材料应用

The detail landscape element——material application


▼设计施工团队

The design & construction team

44.jpg


项目信息

项目名称:生态工业园区——多剧场游乐景观

项目地点:Urb. Cleofe Andrade. Los Cerrajones / Barquisimeto Edo Lara. Venezuela

建造设计:Alejandro Haiek / LAB PRO FAB / Yemail Arquitectura / In.Situ

官方网站:www.labprofab.org / www.yemailarquitectura.com / www.insitusocial.com/about-us

电子邮箱:alejandro.haiek@umu.se

设计办事处:委内瑞拉/瑞典

建造时间:2015年-2017年

建设规模:5600 m2

建造面积:2568 m2

图片来源:Irina Urriola, Enrique Henriquez,Alejandro Haiek Coll

主创设计师:Alejandro Haiek / LAB PRO FAB,Rafael Machado + Fabio López / IN.SITU,Antonio Yemail / Yemail Arquitectura

项目与工作协调:Irina Urriola / Genesis Orozco

技术团队:Felipe Cuartas / Enrique Henriquez / Luis Mutti / Tharamaroa Troconis

Lab.Pro.Fab 研究团队:Henrique Berni / Alexandra Montes / Daniela Rodriguez

合作方:The community of Los Cerrajones


Project name:Eco Industrial Park:Multi Theater Playground Landscape

Project location:Urb. Cleofe Andrade. Los Cerrajones / Barquisimeto Edo Lara. Venezuela

Architectural design:Alejandro Haiek / LAB PRO FAB / Yemail Arquitectura / In.Situ

Official website:www.labprofab.org 

www.yemailarquitectura.com

www.insitusocial.com/about-us

Contact email:alejandro.haiek@umu.se

Country of office:Venezuela / Sweden

Construction year:2015 - 2017

Land area: 5600 m2

Construction area: 2568 m2

Photos: Irina Urriola, Enrique Henriquez,Alejandro Haiek Coll

Architects in Charge:Alejandro Haiek / LAB PRO FAB,Rafael Machado + Fabio López / IN.SITU,Antonio Yemail / Yemail Arquitectura

Project and Work Coordination:Irina Urriola / Genesis Orozco

Technical room:Felipe Cuartas / Enrique Henriquez / Luis Mutti / Tharamaroa Troconis

Lab.Pro.Fab Research Team:Henrique Berni / Alexandra Montes / Daniela Rodriguez

Cooperation:The community of Los Cerrajones


版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 国外
  • www.labprofab.org
  • alejandro.haiek@umu.se