首页  /  项目   /  建筑  /  正文

成都天府“智慧之环”屋顶步道设计 | Powerhouse Company

Powerhouse 2020-10-19
原创
  • 项目名称:
    成都天府“智慧之环”景观设计
  • 项目地点:
    成都
  • 项目规模:
    5000 m²
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    中国建筑第二工程局有限公司
  • 委托方:
    紫光海阔
  • 建成时间:
    2020
  • 摄影师:
    雷坛坛




耳目一新的地标

An Informal Icon

如同其名称暗示的那样,“智慧之环”体现了永恒的建筑理念。Powerhouse Company设计的“智慧之环”坐落在在中国活力大都市成都的新区主干道上,它有科技展馆和接待中心两大功能分区,明显的美学吸引力和文化功能让它成为了一座标志性建筑。

与此同时,它的流线形结构还创造了一个大气的公共空间--起伏的屋顶步道。这使“智慧之环”成为了一个高度可达且平易近人的地标,而不是只可远观的符号。它邀请人们来探索它,并可成为他们日常散步或慢跑活动的一部分。

Living up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s designed technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. 

In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 30.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - 02 Floor plan.jpg


建筑为连续的环状体,这种环形具有原型性和通用性,也具备有机感和几何感;独具一格且又易于识别。客户最初想要的是两个临时建筑,然而,最终设计的品质和优雅的线条,以及建筑与景观的精妙关系令他们印象深刻,以至于他们决定将其永久呈现。智慧之环的设计将短暂建筑的想法变成了一种长期且可持续使用的构想。

Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigmatic yet instantly recognizable. While the client initially wanted a temporary building, they were so impressed by the quality of the design, its delicate relationship with the landscape and its elegant lines, that they decided it must become a permanent fixture. The Loop of Wisdom’s design transformed the idea for an ephemeral structure into a vision of a long-lived and inherently sustainable one.


“尽管蔚为壮观的展馆和接待中心在中国很常见,但我们希望创造一个可供人们实际探索和使用的标志性建筑物。”

 – Powerhouse Company 合伙人 Stijn Kemper

"While spectacular museums and reception centers are quite common in China, we wanted to create an icon that people can actually explore and use."

– Stijn Kemper - Partner at Powerhouse Company


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 26.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 27.jpg



落位智慧之环

Put a ring on it

业主—智慧产城运营商紫光海阔集团要求Powerhouse Company设计一个科技展示博物馆和一个接待中心作为其新开发项目紫光.天府芯城的一部分,该区域靠近繁华的大都市区。智慧之环未来还将作为学校的体育馆和艺美综合楼使用。

在实地考察期间,建筑师注意到周边地形的自然起伏,且基地本身就是一个非常微妙而柔和的小山。通常在中国项目中,这些自然丘陵会被夷为平地,相反,Powerhouse Company决定以地形作为独特的设计基础,为城市环境带来有机而柔软的体验。

The client, chip manufacturer and real estate specialist the Unis Group, asked Powerhouse Company to design the museum and reception center as part of its new development, Unis Chip City, close to the vibrant metropolis of Chengdu. The new buildings would also function as a technology education center as well as an information center for the new city development.

During the site visit, the architects noticed the natural undulation in the terrain, a very subtle and soft hill. Normally in Chinese development these natural hills are leveled. Powerhouse Company decided instead to use the topography as the basis for a unique design that would bring an organic softness to the urban environment. 


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 24.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 23.jpg


通过塑造一个遵循地形的环形路径,可将两个独立功能的建筑体组合成一个统一的结构。随着屋顶步道的升高,形成了高低起伏的屋面并塑造出了屋顶下的建筑空间。新建筑物同时也成为了一个多层级的景观步道,自然环境在建筑结构的周围、下方和室内随处呈现在人眼前。

By shaping a circular path that follows the topography, the two separate programmatic entities are combined in one single structure. As the path rises up to make space for the program, it becomes a roof offering stunning views over the new development. The new building becomes a path and architecture at the same time, while allowing nature to continue around, under and within the form of the structure.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 03.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 10.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 05.jpg


智慧之环有机的流线形态呼应了环绕成都平原的山脉群。嵌入景观之中的建筑是一个开放的公共场所,可引人到访,人们可在其中散步、奔跑或欣赏美景。它类似于莫比乌斯环(Möbius)的造型、极高的建筑品质以及尖端的设计与建造技术,都暗示着人类智慧的独创性和紫光的高科技特征。

The Loop of Wisdom’s flowing, organic form echoes the mountain ring circling its location on the Chengdu Plain. Embedded into the landscape, the building is accessible and public, a place for people to walk, run or simply admire the views. The Möbius-like form alludes to human ingenuity and the high-tech credentials of the Unis Group, as does the high quality of the building and the cutting-edge technology used to design and build it.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 02.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 01.jpg


“我们想与景观去合作,而不是忽略它。因此我们利用景观来创造优雅、柔和的建筑形体。尽管这是成都紫光.天府芯城中的第一栋建筑,但它已具备创造当地文脉的强大意义。它的设计与周围的自然景观相辅相成,它流畅的形象吸引人们前来探索这个场所和周边环境。”

 – Powerhouse Company 创始人 Nanne de Ru

"We wanted to work with the landscape rather than ignore it, so we used it to create an elegant, soft form. The building is extremely contextual, even though it is the first building to emerge in this new neighborhood of Chengdu. Its design is complementary to the surrounding natural landscape and its gentle form invites people to come and explore the context and the surroundings."

– Nanne de Ru - Founder at Powerhouse Company



红色步道

The red road

屋顶步道总长698米,从地面上升可达25米高,在屋顶上可欣赏到周围的绿地和遥远山脉的壮丽景色。它的表面是塑胶跑道(用于田径运动的材料),使之非常适合跑步者和步行者。选择红色作为屋顶的颜色是因为它能与景观中郁郁葱葱的绿色形成鲜明的对比。

The rooftop walkway measures 698 meters around, rising 25 meters from its ground level access to offer spectacular views of the surrounding greenery and distant mountains. Its surface is rubber asphalt – the material used for athletics tracks – making the path suitable for runners as well as walkers. Red was chosen for the color for the roof because of the striking contrast it makes with the lush green of the landscape.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 22.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 13.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 08.jpg


步道两侧的屋顶表皮由定制铝板组成,15,218片形状略有变化的铝板各具独一无二的轮廓和数字代码,拼接后形成了鳞片状的无缝表皮,而照亮建筑物的LED灯以及檐槽和扶手等所有功能元素都被精心隐藏在了视线之外。这些细节使整个建筑形成了流线型轮廓,增强了“智慧之环”的优雅简洁。

Above the track, the rooftop surface is composed of custom aluminium tiles. Some 15,218 of these, each with its own unique profile and numeric code, form a seamless skin for the serpentine shape. The LED lights that illuminate the building at night and functional elements including gutters and handrails are all carefully concealed from sight, resulting in the streamlined profile that enhances the loop’s elegant simplicity and flowing lines.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 11.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 12.jpg


红色屋顶下,展览空间有着木纹天花板和开放的视野,结合周围景观,营造了温暖自然的氛围。外墙在结构上使用了玻璃肋增强结构强度,建造出了高达到13米的纯净的玻璃幕墙。这种高度透明感模糊了室内和室外之间的界限,再次增强了与绿色景观的联系。

Beneath the red roof, the exhibition spaces have a warm, natural atmosphere, created by wooden ceilings and open views of the surrounding landscape. The facades are structurally glazed to a height of 13 meters with glass reinforcement fins. This transparency blurs the boundary between indoors and outdoors, again enhancing the connection with nature.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - 03 Elevation East.jpg


“作为跑步者,我为“智慧之环”的健康和生动而感到特别自豪。它为人们提供了很多室外运动的空间,而且在未来,除了屋顶上的跑道之外,它还将为未来的学校提供一个奥运标准的运动场。”

 – Powerhouse Company 项目建筑师(以及荷兰专业马拉松运动员)Niels Baljet

"As a runner myself, I am particularly proud of the health and wellness aspect of the Loop of Wisdom. It currently provides a space for people to exercise outdoors and one day in the future it will house an athletics circuit for a future school, in addition to the uphill track."

– Niels Baljet - Project Architect at Powerhouse Company


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 16.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 04.jpg



大胆的新地标

A bold new landmark

紫光.天府芯城位于四川成都天府新区,是天府大道沿线涌现的几个重点开发项目之一。“智慧之环”(Loop)位于天府大道这条城市主动脉旁,以其流动的形式和鲜艳的红色引起人们的关注。在夜晚,LED照明系统会将其转变成一座发光的雕塑。作为新开发项目中第一座完工的建筑,它已成为未来社区的象征性地标,并吸引着未来的居民入住。

Located in the Tianfu New District of Chengdu in Szechuan, Unis Chip City is one of several developments springing up along the Tianfu Road. Situated next to this major artery, the Loop of Wisdom commands attention with its flowing form and vibrant red color. At night, LED lighting transforms it into a glowing sculpture. As the first completed building in the new development, it acts as a symbolic landmark for the future community and as a magnet for attracting future residents.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 28.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 29.jpg


除设计“智慧之环”外,Powerhouse Company还担任该开发项目的顾问,该开发项目包括住宅楼、办公室、购物中心和学校。建筑师还设计了该项目的其他建筑,包括目前正在建设中的混合功能产业办公楼群。

In addition to designing the Loop of Wisdom, Powerhouse Company acted as a consultant for the development, which includes residential buildings, offices, shopping malls and schools. The architects also designed other elements of the plan, including mixed-use offices that are currently under construction.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 14.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 07.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 09.jpg



通往未来的捷径

The fast track to the future

整个“智慧之环”项目建筑面积为5,000平方米,包括室内设计和景观设计。由于使用了与建筑BIM模型关联的高级参数化绘图工具,设计本身在几天之内便从草图变成了蓝图。虽然 Powerhouse Company鹿特丹公司总部与中国之间的时差为6个小时,但技术的应用使双方的沟通更加有效,为双方各自工作的开始和结束都打好了基础。

The entire 5,000-square-meter Loop of Wisdom building, including the interior design and landscape design, was built with true Chinese rapidity: It took under a year to complete from design to construction. The design itself went from sketch to blueprint in a matter of days, thanks to the use of advanced parametric drafting software that was linked to the architects’ BIM model. The six-hour time difference between Powerhouse Company’s head office in Rotterdam and the site in China allowed for efficient communication, with both parties touching base at the start and end of their respective days.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 17.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - 01 Roof plan.jpg


之后,“智慧之环”的场地旁将建造一所新学校,而“智慧之环”在其第二阶段将改造为体育馆和艺美综合楼,且拥有奥林匹克标准的跑道,并在基地片区内保持其社区核心的属性。这种功能上的适应性保证了它的使用寿命,使得该建筑具备了固有的可持续性。

Eventually, a new school will be built next to the site of the Loop of Wisdom, and the building will enter its second phase of a life as a library and sports center, complete with an Olympic-sized running track, maintaining its focal role in the community. This built-in longevity makes the building inherently sustainable.


Powerhouse Company - Loop of Wisdom - 04 Elevation North.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 06.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - 05 Detail Roof Edge.jpg

Powerhouse Company - Loop of Wisdom - photo by Jonathan Leijonhufvud 15.jpg


“ ‘智慧之环’展示了景观如何影响建筑物,以及如何使用参数化设计在非常复杂的结构中实现简约和优雅的建筑。更重要的是,我们的设计在塑造标志性建筑方面独树一帜,它将来可以轻松地进行重新定位并适应多样化的功能需求。”

 – Powerhouse Company 合伙人 Stijn Kemper

"The Loop of Wisdom shows how landscape can influence a building, and how parametric design can be used to achieve simplicity and elegance within a very complex structure. What’s more, our design is unique in shaping an iconic building so that it can be easily repurposed in the future."

– Stijn Kemper - Partner at Powerhouse Company




项目信息 | Key info

状态: 完工

时间: 2019 – 2020

客户: 紫光海阔

建筑面积: 5000m2

城市: 成都

国家: 中国

建筑功能: 文化建筑、公共建筑

Status: Built

Timeline: 2019 – 2020

Client: Uni-Hiku

GFA: 5000m2

City: Chengdu

Country: China

Program: Cultural, Public Space


项目团队 | Team

负责合伙人: Stijn Kemper, Nanne de Ru

项目负责人: Niels Baljet

项目成员: 王睿, Albert Takashi Richters, Maarten Diederix, Meagan Kerr, Daan Masmeijer, Michiel Bosch, Niek Koning, Stavros Voskaris, Filip Galić, Severino Iritano, Penny Uni, Dries Brøns, Caroline Desplan, Eli Keijser, Gert Ververs, Giovanni Andrea Coni, Rafael Zarza Garciá, Yanni Huang,  Kimi Fei


合作单位 | Collaborators

合作建筑设计单位: 成都基准方中建筑设计有限公司

景观设计: AECOM+重庆纬图景观设计有限公司

室内设计: 香港郑中设计事务所

展陈设计: 上海飞来飞去展览设计工程有限公司

城市规划: 伍兹贝格建筑设计咨询(北京)有限公司

机电设计: 成都基准方中建筑设计有限公司

结构设计: 成都基准方中建筑设计有限公司

幕墙工程: 成都基准方中建筑设计有限公司

灯光设计: 深圳市名家汇科技股份有限公司

土建施工: 中国建筑第二工程局有限公司

幕墙施工: 苏州柯利达装饰股份有限公司

导标设计: 北京艺同博雅企业形象设计有限公司

建筑摄影: 雷坛坛

视频制作: 二更

效果图: Mir, 艺巢

Co-architect: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.

Landscape architect: AECOM+Wisto

Interior architect: CCD

Exhibition design: Xenario (Shanghai)

Urban planning: Woods Bagot (Beijing)

MEP consultant: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.

Structural engineer: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.

Facade engineer: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.

Lighting advisor: Shenzhen Minkave Technology Co.,Ltd

Structure Contractor: CSCEC

Facade Contractor: Suzhou Kelida Decoration Co., Ltd.

Branding & signage: Yitongboya Corporate Image Design Co.,Ltd

Photography: Jonathan Leijonhufvud

Videography: Ergeng

Visualizations: Mir, atchain


打赏
  • 给Ta打个赏

2

发表评论

热门评论

相关项目