首页  /  看设计   /  建筑  /  正文

深圳IF工厂景观建筑改造设计 | MVRDV

MVRDV 2021-12-31
原创
  • 项目名称:
    深圳IF工厂
  • 项目地点:
    中国深圳
  • 项目规模:
    11,000 m²
  • 委托方:
    深圳南山区公共事业局,深圳万科有限公司
  • 建成时间:
    2021年
  • 图片来源:
    夏至

MVRDV将深圳一座工业废弃建筑改造成拥有绿色公共屋顶的“创意工厂”

MVRDV transforms disused industrial building into a “creative factory” with a green public roof in Shenzhen


▼工业废弃建筑改造而成的“创意工厂”

A disused industrial building into a “creative factory” © Xia Zhi 夏至

1.jpg


MVRDV已完成对深圳南头城中村原有的一处工厂建筑Idea Factory(IF)的改造,采用了可持续性的再利用和改善的方式来再设计,而非拆除和重建。尽管该项目包括了万科城市研究院的工作区和出租区,IF工厂仍凸显出其公共性质:楼梯贯穿六层,直达屋顶。屋顶上栽种了一排排竹子,围合成不同的“房间”,配置了各种休闲设施和供活动使用。

MVRDV has completed construction of the Idea Factory, a transformation of a former factory building in the Shenzhen urban village of Nantou that sustainably reusing and improving the building instead of demolishing and rebuilding it. The project contains a mixture of offices for the Urban Research Institute of China Vanke and offices for rent – yet despite this programme, its distinguishing features are public in nature: a stairway cuts its way through the six-storey building, leading to a rooftop with a series of “rooms” enclosed by living bamboo “walls”, offering a variety of amenities and activities. 


▼工业废弃建筑改造而成的“创意工厂”

A disused industrial building into a “creative factory” © Xia Zhi 夏至


南头原是一座拥有厚重历史的古镇,如今已变成深圳的一座城中村,较四周的摩天高楼则相形见绌。IF工厂作为万科众多改造项目中最大的一个,由国内外著名设计师操刀设计,旨在将南头尽快转型为深圳的文化和创意中心。

Nantou has roots as an ancient historic town but is now an urban village of Shenzhen, dwarfed by the skyscrapers that surround it. The Idea Factory is the largest project in a number of renovations proposed by Vanke, all with designs by nationally and internationally renowned architects, which aims to accelerate Nantou’s transformation into a cultural and creative hub. 


▼摩天高楼中的IF工厂

Idea Factory in skyscrapers © Xia Zhi 夏至

5.jpg


不同于以往的拆除和重建,该项目设计采用了可持续的方式来更新废弃厂房,在保留部分南头历史的同时,与新建项目相比也降低了碳排放。为了最大限度地扩大屋顶面积,MVRDV加固了厂房建筑的原有结构,从而增加了一个新楼层。此外,原有外墙被拆除,建筑的混凝土框架被暴露出来,向人们展示出这座建筑的历史痕迹。新的外墙将边缘空间退让出来,形成了环绕整座建筑的开放型走廊。这样的设计为人流动线提供了空间,也为同事间的偶遇创造了机会,打造出一个充满活力的创意空间。

Rather than demolish and rebuild, the design sustainably renovates a disused factory building, maintaining a piece of Nantou’s history while also having lower embodied carbon emissions than a new building. The building’s original structure has been strengthened so that an extra floor could be added on top to maximise floor area. Meanwhile, the original façades have been removed, with the building’s concrete frame exposed and preserved to show traces of the building’s history. The new façade is set back from the edge of the structure, creating open loggias that wrap around the whole building. These allow for circulation and enable the chance encounters with colleagues that make for a dynamic creative environment. 


▼楼梯结构分析图

Step diagram © SLA

6.jpg


▼原有外墙被拆除

The original façades have been removed © Xia Zhi 夏至


▼环绕整个建筑的开放型走廊

Idea Factory in skyscrapers © Xia Zhi 夏至
9.jpg


IF工厂的一层正对着一小型公共广场,凸出的木饰管状结构标志着公共楼梯的入口,并如隧道一样穿过建筑物。进入建筑内部,镜子覆盖了楼梯表面,与明亮的霓虹灯一起营造出深圳早期城市化的气氛。在第四层,楼梯从建筑另一侧延伸出来,到达屋顶之前,人们可以在此驻足欣赏周围建筑的屋顶。 

Facing a small public square on the ground floor, a protruding tube-like structure clad in wood marks the entrance to the public staircase that carves its way through the building. Inside, the staircase is clad in mirrors and festooned with bright neon signs, creating an aesthetic reminder of the early days of Shenzhen’s urbanisation. On the fourth floor, this staircase protrudes out the other side of the building – a chance to take in a view of the surrounding rooftops – before turning and continuing up to the roof. 


▼镜子覆盖了楼梯表面

Staircase is clad in mirrors © Xia Zhi 夏至

10.jpg


▼霓虹灯营造出深圳早期城市化的气氛

Neon signs creating an aesthetic reminder of the early days of Shenzhen’s urbanisation  © Xia Zhi 夏至


走出楼梯之后,迎面而来的是郁郁葱葱的竹林,各种活动设施散落在竹林中。屋顶空间以一种竹林迷宫的形式被分割成不同区域,每个区域有着各自的活动内容:一个用于表演和活动的玻璃空间、各类座椅休憩区、健身房、蹦床、秋千、茶室、餐厅、舞池和国际象棋的棋盘。屋顶空间让整个项目在生态和社会层面上更加可持续:在高密度的城市中,竹林在此创造出一片凉爽林荫区,同时支持了生物多样性,也弥补了社区向来缺乏社交和休闲空间。

Upon exiting the staircase, visitors are greeted with a green bamboo landscape packed with amenities and activities. This is arranged to form a bamboo “maze” that divides the rooftop into different rooms, each containing a different activity: a glass box for performances and events, a variety of seating areas, a gym, a trampoline, swings, a tea house, a dining room, a dance floor, and a chess set. This roof makes the project more sustainable both ecologically and socially: the bamboo creates a cool, shaded space and supports biodiversity within a dense urban environment, while the activity rooms provide social and leisure spaces in a neighbourhood that has historically been disadvantaged. 


▼屋顶功能分析图

Roof diagram © SLA

14.jpg


▼楼顶的不同活动空间

Green bamboo landscape packed with amenities and activities © Xia Zhi 夏至


MVRDV 创始合伙人 Winy Maas 表示,IF工厂为我们展示了一些人们认为“破旧”或超出使用期限的建筑存在的多种可能性。我们不仅可以利用现存的结构,还提升了建筑的使用价值——一方面增加了额外的楼层,另一方面将这个项目的绿色和公共屋顶并入南头的公共领域里。这显示出深圳这座新型超级城市正逐步进入建筑的更新和再利用阶段,并将这些老建筑转变为“新式古建”。 

“The Idea Factory shows us the wealth of possibilities offered by buildings that some may think are ‘dilapidated’ or beyond their useful lifespan”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “Not only were we able to make use of this existing structure, we intensified its use – adding an extra floor – and wove it into the public realm of Nantou with its green and public rooftop. It shows that the ‘hyper-new’ city of Shenzhen is entering its phase of reusing and renewing old buildings and turning them into the ‘new-old’.” 


▼深圳城市更新中的IF工厂

The Idea Factory in reusing and renewing of Shenzhen © Xia Zhi 夏至


MVRDV受深圳市南山区建筑工务署和深圳万科委托改造设计「IF工厂」,与万科城市研究院、万路设计咨询和深圳博万建筑设计公司合作完成。

MVRDV designed the Idea Factory for the Shenzhen Nanshan District Bureau of Public Works and Shenzhen Vanke Development. The design was completed in collaboration with the Urban Research Institute of Vanke, vaLue Design, and the Shenzhen Bowan Architecture Design Institute.


▼平面图

Plan © SLA


▼立面图

Elevation © SLA

29.jpg


▼剖面图

Cross section © SLA

30.jpg


项目信息

项目名称:深圳IF工厂

项目地址:中国深圳 

建成时间:2021 

项目规模:11,000 m²

委托方:深圳南山区公共事业局,深圳万科有限公司 

建筑设计:MVRDV

景观设计:SLA

创始合伙负责人:Winy Maas

设计团队: Lorenzo Mattozzi, Guang Ruey Tan, Peter Chang, Cai Zheli, Echo Zhai, Pim Bangert, Elien Deceuninck, Daehee Suk, Monika Wiecha, Alberto Menozzi, Alexis Lode, Anamarija Vrzina, Enrica Perrot, Luca Beltrame, Michele Tavola, Hengwei Ji 

视觉效果:Antonio Coco, Pavlos Ventouris, Luc Piattelli, Magda Bykowska, Jaroslaw Jeda

Director MVRDV Asia: Steven Smit

MVRDV亚洲区负责人:Steven Smit

策略与发展:Jammy Zhu

版权:MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

合作设计:

项目规划和设计管理:万科城市研究院,vaLue Design

合作建筑设计:深圳Bowan建筑设计院

景观设计:Yuanye景观设计

灯光设计:GD-Lighting设计

幕墙咨询:PAG

本地建筑设计:Biaogao设计

摄影/视频:© Xia Zhi 夏至


Project Name: Idea Factory

Location: Shenzhen, China

Year: 2021

Client: Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality Nanshan District; Shenzhen Vanke 

Development Ltd.

Size and Programme: 11,000m2 Office

Architect: MVRDV 

Founding Partner in charge: Winy Maas

Partner: Wenchian Shi

Design Team: Lorenzo Mattozzi, Guang Ruey Tan, Peter Chang, Cai Zheli, Echo Zhai, Pim Bangert, Elien Deceuninck, Daehee Suk, Monika Wiecha, Alberto Menozzi, Alexis Lode, Anamarija Vrzina, Enrica Perrot, Luca Beltrame, Michele Tavola, Hengwei Ji 

Visualizations: Antonio Coco, Pavlos Ventouris, Luc Piattelli, Magda Bykowska, Jaroslaw Jeda

Director MVRDV Asia: Steven Smit

Strategy and Development: Jammy Zhu

Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners:

Project planning and design management: Urban Research Institute of China Vanke; vaLue 

Co-architect: Shenzhen Bowan Architecture Design Institute

Landscape architect: Yuanye Landscape Design

Lighting designer: GD-Lighting Design

Façade Consultant: PAG

Local Interior architect: Biaogao Design

Photographs/Video: © Xia Zhi 夏至


版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目