首页  /  看设计   /  景观  /  正文

印度孟买绿里乐园景观设计 | MVRDV

MVRDV 2022-07-31
原创
  • 项目名称:
    绿里乐园
  • 项目地点:
    印度孟买
  • 设计公司:
    MVRDV 
  • 委托方:
    Nucleus Office Park
  • 建成时间:
    2022
  • 图片来源:
    Suleiman Merchant, MVRDV

▼为人们提供愉悦而完善的城市空间体验

Offers a delightful and holistic urban spatial experience  © Suleiman Merchant
1.jpg


▼平面图

Plan © MVRDV
2.jpg


MVRDV联手StudioPod,通过改造孟买Senapati Bapat Marg立交桥下的一系列荒弃空间,建成了“绿里乐园”。一个具有压迫感的巨大混凝土基础设施,变成了服务于整个当地社区的公共空间。设计带来了急需的便利设施与绿植,提升了流通性,也为当地创造了极强的视觉形象。更广泛的说,该设计为可持续城市发展提供了能复验的方法,它给拥挤的印度大都会中那些为充分利用的公共空间确立了一个新的标准。

MVRDV, working alongside co-architects StudioPOD, has completed construction of One Green Mile, transforming a series of neglected spaces below Mumbai’s Senapati Bapat Marg flyover. Turning an overbearing element of concrete infrastructure into a public space for the entire local community, the design adds much-needed amenities and greenery, improves mobility, and creates a strong visual identity for the area. On a broader scale, the design offers a repeatable approach to sustainable urban development that asserts a new benchmark for underused public spaces in the intense Indian metropolis.


▼设计策略

design strategy © MVRDV

 

▼桥下空间成为服务于整个当地社区的公共空间

the space under the bridge become public space for the entire local community © Suleiman Merchant
5.jpg


Senapati Bapat Marg立交桥属于一系列主干道的一部分,道路绵延11公里之多,贯穿孟买中心。它产生了相当的噪音污染,也在相邻区域间形成了阻隔,限制了流通性。与该地区的一个办公项目有关,当地建筑公司StudioPOD受Nucleus Office Parks之托,改善天桥旁800米长的街道景观。而对立交桥下弃置空间这一计划中最具变革潜力的部分,他们邀请MVRDV协作社区空间,以解决立交的消极影响,并回应该区域对绿植和健身设施的需求。

The Senapati Bapat Marg flyover is part of a series of major roads that extend for over 11 kilometres through the heart of Mumbai, generating significant noise pollution and creating a barrier between neighbouring areas that limits options for mobility. In connection with an office development in the area, local architecture firm StudioPOD was tasked by Nucleus Office Parks to improve an 800-metre stretch of streetscape running alongside the flyover. For the most transformative part of this scheme, in an unused space beneath the flyover structure itself, they invited MVRDV to collaborate on a community space that would address the flyover’s negative impact while responding to the area’s lack of greenery and physical amenities.


6.jpg


StudioPOD先解决了交通与道路的配置,帮助确立了项目,并辨明了目标群体。在此之上,MVRDV设计了蜿蜒的蓝色条纹,为空间中所有元素创造了一个连贯的视觉形象。通过“绿里乐园”的概念,为人们提供愉悦而完善的城市空间体验。

StudioPOD initially solved the traffic and street profiles and helped to define the programme and identify the target groups. Expanding upon this, MVRDV designed sinuous blue stripes to create a cohesive visual identity used across all elements of the space, creating a concept for One Green Mile that offers a delightful and holistic urban spatial experience. 


▼蓝色条带贯穿整个空间

blue stripes used through out the space  © Suleiman Merchant


铺设成丘陵般起伏的地形,将平面上的视觉特征转变为立体的空间体验,并容纳了多种功能,提供了充满活力的公共场所。通过鲜明的色调和图案,设计塑造了一个具有强烈识别性的整体效果。空间被划分为⼀系列不同功能的公共“房间”,包括休息室、健⾝房、凉亭、表演空间和阅览室。绿植延展于各个空间,在划分不同功能区域的屏风处、入口的拱门、挡土墙和花架上,它们提升了生物多样性,同时也为周围空间降温,以及缓解噪音污染。

A hilly paved landscape transforms the 2-dimensional visual features into a 3D spatial experience, accommodating a whole range of different programmes and providing a dynamic physical attraction. Visual accent colours in materials and graphics make all aspects of the intervention recognizable as a whole. The space is divided into a series of public “rooms” with diverse functions: lounge, gym, shaded seating area, performance space, and reading room. Planting extends throughout the space. Greenery in the design – featured on a series of screens lining the space, an archway at the entrance, and in retaining walls and planters – promotes biodiversity, while cooling the surrounding spaces and dampening noise pollution.


▼起伏的地形塑造了立体的空间体验

A hilly paved landscape create 3D spatial experience © MVRDV

10.jpg


▼空间被划分为⼀系列不同功能的公共“房间”

The space is divided into a series of public “rooms” with diverse functions © MVRDV


▼空间被划分为⼀系列不同功能的公共“房间”

The space is divided into a series of public “rooms” with diverse functions © Suleiman Merchant


▼绿植延展于各个空间

Planting extends throughout the space © Suleiman Merchant


“也许有朝一日,将不再需要那些嘈杂、令人不悦又割裂我们城市的的高架,但⽬前我们的交通系统依然需要它们,⽽且孟买的⾼架桥比⼤部分城市都多。” MVRDV合伙⼈Stefan de Koning 说道,“通过「绿⾥乐园」项⽬,我们提出了⼀个问题:⾼架桥是否能够弥补它给当地造成的割裂?桥下的空间能在炎热的城市中提供一席荫蔽,创造一小方土地,虽不能建造高楼,但却有着公共空间营造的无限潜⼒。”

“Perhaps one day we will see the end of noisy, unpleasant highways carving up our cities, but for now they are still unfortunately a necessary evil – one you can see in Mumbai more than most cities”, says MVRDV partner Stefan de Koning. “One Green Mile asks the question: what if we expected highways to give something back to the places they cut through? A flyover can provide some shade in a hot city, and creates a small area of land that can’t be developed with tall buildings. It’s not such a crazy idea to make that into a public space.”


▼绿里乐园弥补高架对城市的影响

One Green Mile can give something back to the places © Suleiman Merchant


该设计增强了⾏⼈和骑⾏者的互动和联系,让这片区域变得更加舒适与可达。铺装、自行车道和鲜亮的大型斑马线促进了这里的通达性和安全性。连续的非机动路⽹和移动枢纽⿎励骑⾏和其他健康的出⾏⽅式。此外,结合了照明设计,多元功能与城市家具,项目塑造了极具有辨识度的空间,并确保全天候的安全性。

The design enhances connections for pedestrians and cyclists to make the area more comfortable and accessible. Paving, bicycle paths, and bright, large-scale zebra crossings promote access and safety. It improves accessibility with the incorporation of an uninterrupted mobility network and mobility hub to stimulate cycling. The area’s lighting concept works alongside programmatic elements and urban furniture features to make a recognisable place, and ensure safety around the clock.


▼绿里乐园让这片区域变得更加舒适与可达

One Green Mile make the area more comfortable and accessible © Suleiman Merchant


▼剖面图

section © MVRDV

28.jpg


该项目亦是循环经济的典范:利用桥下空间,赋予了高架新的价值;除了交通运输,它也成为了一个遮荫与聚集的公共空间目的地。另外,项目设置了工程设施来储存和过滤季风降水,用以灌溉“绿里乐园”大量的植物网络。着眼于遮荫和包容性的绿⾊公共场所,「绿⾥乐园」这种模式对于城市中其他区域也具有很⾼的借鉴意义。未来,「绿⾥乐园」将沿着总⻓11.22公⾥的⾼架桥继续扩展,从孟买的Mahalaxmi 赛⻢场延伸到Dharavi 红树林地区近3公⾥的路段。

The project exemplifies a circular economy approach; by utilizing the space underneath, the flyover itself increases in value; in addition to transporting cars, it acquires a new purpose as a sheltered, occupied public space. Engineering features store and filter monsoon water to irrigate One Green Mile’s extensive network of plants. With its focus on shaded and inclusive green public spaces, One Green Mile can easily be repeated elsewhere in the city. For the current project, a planned future extension will expand the revitalisation of public space to 3 kilometres of the flyover’s 11.22- kilometre total stretch, which extends from Mumbai’s Mahalaxmi racecourse to the Dharavi Mangrove Region.



项目信息

项目名称:绿里乐园

项目地点:印度孟买

项目年份:2022

委托方:Nucleus Office Park

规模与类型:公共空间

设计公司:MVRDV

创始合伙人负责: Jacob van Rijs

合伙人:Stefan de Koning

设计团队:Ronald Hoogeveen, Valentina Chiappa Nuñez, Jose Manuel Garcia Garcia, Prajakta Gawde

策略及发展:Sruti Thakrar

版权:MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

共同建筑师:StudioPOD

摄影:© Suleiman Merchant


Project Name: One Green Mile

Location: Mumbai, India

Year: 2022

Client: Nucleus Office Park

Size and Programme: Public space

Architect: MVRDV

Founding Partner in charge: Jacob van Rijs

Partner: Stefan de Koning

Design Team: Ronald Hoogeveen, Valentina Chiappa Nuñez, Jose Manuel Garcia Garcia, Prajakt Gawde

Strategy and Development: Sruti Thakrar

Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de VriesCo-architect: StudioPOD

Photographs: © Suleiman Merchant



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

项目咨询:18510568018(微信同号)

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目