首页  /  看设计   /  景观  /  正文

法国波尔多Ilot Queyries庭院式住宅综合体建筑与景观设计 | MVRDV

MVRDV 2021-10-21
原创
  • 项目名称:
    Ilot Queyries庭院式住宅综合体
  • 项目地点:
    法国
  • 项目规模:
    23,000 m2
  • 设计公司:
    MVRDV 
  • 委托方:
    Kaufman & Broad, ADIM
  • 建成时间:
    2021年
  • 图片来源:
    Ossip van Duivenbode

——由MVRDV建筑设计事务所主导的Ilot Queyries 庭院公寓建筑项目圆满落成,该项目将宜人的街景和广阔的绿色空间完美结合。

——MVRDV completes Ilot Queyries, a courtyard apartment building that combines intimate streetscapes and expansive green space.


项目总览

Overall views of the project © Ossip van Duivenbode

049_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

001_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

078_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg


由MVRDV建筑设计事务所主持设计的Ilot Queyries项目目前已正式完工。这处庭院式的公寓建筑提供了282套住宅,其中有128套为社会住房,此外还有停车场、商业空间和一座私密温馨的屋顶餐厅等设施,光线充足、空气清新,拥有大片的绿色空间。项目坐落在波尔多加隆河东岸,与联合国教科文组织世界遗产历史中心对望,也是MVRDV与Joubert建筑事务所联合规划的新型社区的组成部分,该社区将拥有四座建筑。

MVRDV has completed construction of Ilot Queyries, a courtyard apartment building providing 282 homes – including 128 for social housing – parking, commercial space, and a rooftop restaurant in an intimate urban setting with plenty of light, air, and a large collective green space. Located to the east of the River Garonne in Bordeaux, across from the city’s UNESCO World Heritage historic centre, the building is part of a new neighbourhood of four buildings masterplanned by MVRDV alongside Joubert Architecture.


坐落在波尔多加隆河东岸的建筑

The project is located to the east of the River Garonne. © Ossip van Duivenbode

003_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg


该项目也被视作对MVRDV事务所主导设计的Bastide-Niel总体规划策略的测试。这项规划意图将波尔多这座列入世界遗产名录的历史文化名城,它本身宜人、充满惊喜与活力的特质,与现代城市的密集、生态、光线和舒适结合起来。因此,Ilot Queyries项目采用了与Bastide-Niel总体规划相同的手法,即用建筑充盈场地的边界,营造出亲密宜人的街景氛围。斜坡屋顶的角度经过仔细计算,能够给予建筑本身和邻里社区最大限度的通风和日照。

The project is envisaged as a test-bed for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise, and liveliness – with the density, ecology, light, and comfort of the modern city. Ilot Queyries thus adopts the same approach as the Bastide-Niel masterplan: the building fills the site to its boundaries, lending an intimate feeling to the streetscape, while the roofs are arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.


运用建筑填满场地的边界

The building fills the site to its boundaries. © Ossip van Duivenbode

006_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

精心设计的斜坡式屋顶

The carefully designed sloping roof © Ossip van Duivenbode

032_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg


经过与当地建筑事务所Flint通力合作,本案最终实现了一座形状不规则的大型庭院建筑,长度近200米。建筑中央的大型庭院占地5200平方米,为居民们提供了公园般的空间,它的高度相当于建筑物的二层,下方是居民停车场。建筑的四个立面都与周边环境相呼应,例如,建筑的东南端因紧邻低层建筑而将高度降低至一层, 而其面朝河流的东北端又高达九层楼。最高处设计了一座全玻璃幕墙的空中餐厅,在这里人们可俯瞰加隆河和波多尔城市历史中心的美景。

The result, designed in partnership with local architects Flint, is a large, irregularly shaped courtyard building almost 200 metres long. At 5,200m2, the large courtyard provides a park-like space for the residents; located one storey above ground level, it also hides the residents’ parking below. The building responds to its surroundings on all sides: on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the historic centre of Bordeaux beyond.


形状不规则的建筑物

The irregularly shaped building © Ossip van Duivenbode

163_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg

庭院内公园般的空间

The large courtyard provides park-like space. © Ossip van Duivenbode

112_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg

109_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg

建筑物的东南端仅有一层楼高

The southeast end of the building is only one-storey high. © Ossip van Duivenbode

152_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

建筑的东北端伸展至九层楼高

The northeast end of the building extends to nine stories high. © Ossip van Duivenbode

玻璃房餐厅可俯瞰美景

The glass restaurant overlooks beautiful views. © Ossip van Duivenbode


整体而言,面向街道的建筑立面高度低于面向中央庭院的立面。根据Bastide-Niel总体规划中制定的规则,屋顶的坡度根据它们与太阳的关系,在14度到45度之间变化。正是这些斜坡创造了复杂而有趣的室内空间,也有助于划定各种大小的公寓住宅,使建筑不仅满足不同类型居民的住房需求,同时也给予每个生活空间独特性与家庭温馨氛围。

On all sides, the façades facing the street are lower than those facing the central courtyard. In accordance with the rules developed in the Bastide-Niel masterplan, the roof slopes vary between 14 degrees and 45 degrees depending on their relation to the sun. These slopes create complex and interesting interior spaces, which help to define varied apartments in a wide range of sizes – making the building home to many different types of resident, while also giving a unique and homely feel to each living space.


斜坡创造了多样而有趣的住宅内部空间

The slopes create diverse and interesting residential interior space. © Ossip van Duivenbode


本案面向街道的建筑立面呈现出柔和的奶油色,与周边环境相融合。而面向庭院的立面则用亮红色纹理的灰泥抹面,与庭院中种植的83棵桤树、桦树和广阔草坪等植被的绿色形成鲜明对比,视觉效果十分强烈,为公园带来更多活力。建筑在多个方位开辟大型通道,建立庭院与外部的交通联系,同时也露出了部分鲜艳的色彩,让路过的人们对内部空间感到好奇。

The project’s street-facing façades present a muted, cream-coloured palette, blending in with the surroundings. However, the courtyard-facing façades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape of 83 alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space. At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside.


面向街道的奶油白色建筑外立面

The street-facing façades which are cream-coloured . © Ossip van Duivenbode

144_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

面向庭院的亮红色建筑立面

The courtyard-facing façades which are bright red. © Ossip van Duivenbode

102_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg

贯穿建筑体的大出入口连接着内庭与外界

Large portals through the building connect the interior courtyard to the outside. © Ossip van Duivenbode

107_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip(1).jpg

变换的色彩吸引路人的好奇心

Flashes of colour draw the attention of passers-by. © Ossip van Duivenbode

158_Ilot_Queyries_Bordeaux_2021_©Ossip.jpg


MVRDV的创始合伙人Winy Maas说,“Covid-19的肆虐让我们每个人意识到自己家附近的户外空间是多么的宝贵,我希望Ilot Queyries项目能告诉人们拥有这样的设施绝非难事。由于设计了充足的停车位,车辆杂乱停放的景象不复存在,建筑物和街道间建立了亲密而直接的关联。每所公寓都拥有阳台或者凉廊,同时绿色的公园空间成为了美好的社区设施。”

“The Covid-19 pandemic showed everyone how valuable outdoor spaces close to their homes can be, and I hope Ilot Queyries can show that such amenities don’t require compromise”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The building creates close and intimate streets without ugly parked cars thanks to its ample car parking. At the same time every apartment is provided a balcony or loggia, while the green park space becomes a wonderful community amenity.”


公寓均配置有阳台或凉廊

The apartments are all equipped with balconies or loggia. © Ossip van Duivenbode


Ilot Queyries项目的景观设计由MVRDV建筑事务所与Sabine Haristoy和Flint两位设计师合作完成。

The landscape architecture of Ilot Queyries was designed by MVRDV in collaboration with Sabine Haristoy and Flint.



项目信息

项目名称:Ilot Queyries庭院式住宅综合体

项目地址:Quai de Queyries,波尔多,法国

建成时间:2021年

委托方:Kaufman & Broad, ADIM

建设面积:23,000 m2

建设内容:282套住宅,屋顶餐厅,公共花园与停车场

-

建筑设计:MVRDV建筑设计事务所

创始合伙人/项目负责人:Winy Maas

合作方:Bertrand Schippan, Jeroen Zuidgeest

设计团队:Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aaron, Marco Gazzola, Adam Mierzwa, Florian Hoanen and Antoine Ceunebroucke

可视化设计团队:Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti and Constanza Cuccato

图片来源:Ossip van Duivenbode

版权所有:MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

-

合作建筑师:Flint

合作景观设计师: Sabine Haristoy


Project Name: Ilot Queyries

Location: Quai de Queyries, Bordeaux 

Year: 2021

Client: Kaufman & Broad, ADIM

Size:23,000 m2

Programme:  282 apartments, rooftop restaurant, collective garden and parking

-

Architect: MVRDV

Founding Partner in charge: Winy Maas

Partner: Bertrand Schippan, Jeroen Zuidgeest

Design Team: Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aaron, Marco Gazzola, Adam Mierzwa, Florian Hoanen and Antoine Ceunebroucke

Visualisations: Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti and Constanza Cuccato

Images: Ossip van Duivenbode

Copyright: MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

-

Co- architects: Flint

Landscape Design: Sabine Haristoy


翻译&排版:胡碧乔

版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


1

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目