首页  /  看设计   /  景观  /  正文

重庆香港置地•衿湖翠林景观设计 | GVL 怡境国际

GVL怡境国际 2021-01-07
原创
  • 项目名称:
    重庆香港置地•衿湖翠林景观设计
  • 项目地点:
    重庆
  • 项目规模:
    5000平方米
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    重庆吉盛园林景观有限公司
  • 委托方:
    重庆怡置房地产开发有限公司
  • 建成时间:
    2020年9月

香港置地衿湖翠林项目毗邻重庆中央公园,坐拥最佳城市绿地资源。怡境景观将“时光书页”转化为符号,将“书页”的元素贯穿于整个设计之中,使场地的风格得到高度统一,营造出独特的具有记忆感的空间。

一片片书页散落在这个时间的花园,每一片都在讲述一个时间的故事。

BERYL GROVE is adjacent to Chongqing Central Park, enjoying the best green resources. The landscape by GVL is designed with the idea of “Pages of Time”. The element of “page” appears everywhere in the design, helping to shape a consistent style and create a unique and memorable space.

Pages are scattered here and there in the “Garden of Time”, each telling a story about time.

 

2.jpg

©Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


在崭新、充满活力的现代化城市与自然、静谧的公园之间,设计将“时间”与“花园”这两个元素并置在一起。空间连接了时光,也连接了生命的过去与未来。场地的每个使用者都是故事的主角,在这里可以感受到不同的空间体验。

Between the new and vibrant modern city and the natural and quiet park, the designers  combine “time” with “garden”, creating a space that connects the present with the past and the future. Being protagonists of the story, users of the space will have their different space experiences here. 

 

4.jpg

手绘总平图  site plan  © GVL怡境国际

0000.jpg

彩绘总平图 site plan  © GVL怡境国际

9.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

13.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography



入口:开启时空之门

Entrance


1609994649571688.png

© GVL怡境国际


入口设计采用墙体交错的形式体现空间的延伸,引领人们进入神秘的花园世界。项目把聚碳酸酯板使用在景观设计中,轻盈、半透明的材质特质,为景观带来了朦胧、静谧的体验感。

开启时空之门,尘封的书籍,展开一场奇妙的时光花园之旅。

Walls at the entrance are interleaved to expand the space and lead visitors into a mysterious garden. The polycarbonate panels used in landscape are light and translucent, contributing to a hazy and peaceful experience.   

Opening the door of time and space is just like opening a dust-covered book, you will start a wonderful journey in the Garden of Time.

 

15.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

16.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


走进时间的花园,静谧的空间,用线条延续。以多重转折的手法组织动线与场景,通过空间的开合关系营造不同的场景体验,使人对空间产生神秘感,以及进入空间的仪式感,作为外部空间和内部空间的衔接,精致的景墙为空间增添了艺术性。

The Garden will embrace you with a tranquil space which is extended by lines. Various experiences are created in the mysterious and ceremonial space by skillful transitions and organization. Serving as the connection between the internal and external spaces, the exquisite landscape wall brings some artistic atmosphere to the space. 


17.jpg 

© GVL怡境国际

18.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

19.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


书页的雕塑与景观主题相呼应,犹如时光的书页飘散在花园之中,落在地上,便成了我们通往花园的秘径。书页与空间共融共生相互映衬,以书页之芬芳,沉淀思绪, 步入另一片生境。

设计师刻意营造狭长空间,制造新的意外空间,让空间充满悬念和探索欲望,除了不同的感官对立,氛围也扮演了重要角色,透出强烈的神秘感,体块和曲线的冲撞代表着现实和思维的关系。

The sculptures of pages highlight the landscape theme, which float down onto the ground to form a mysterious path leading to the garden. The pages activate the space and encourage people to think and walk into another world.   

The designers have specially created a long and narrow space, which is full of surprises and cliffhangers, attracting people to explore more. Bathed in the mysterious atmosphere, blocks collide with curves, symbolizing the relationship between thought and reality. 

 

20.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

21.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


视觉引导观者从物质结构转换成思考和联想模式,也是设计师对于物质空间如何深入转化的再次探讨,线索从入口开始穿过时光长廊,几经辗转,结束于时空之中,这种元素极大程度的构建了空间,他们可以足够大,使人迷失,也足够小,使人见己。

The visual design is meant to be suggestive of realities, encouraging people to think and imagine. It is also an attempt to transform the physical space into a spiritual world. There are clues from the entrance to the corridor and then ending up there, creating a space which is big enough to get you lost but also small enough for you to reflect on yourself. 



前场:拾光林影

Frontcourt

1609994874117718.png

© GVL怡境国际


陶渊明在《归田园赋》里说:“久在樊笼中,复得返自然”。人们对大自然总是充满的无限的向往,生活源于自然,艺术更源于自然,城市的延伸,自然地生长。设计师试图寻找内心的静谧感受,建造一个于自然间休憩的归隐之所。

In his poem “Return to Nature”, Tao Yuanming said that, “When I escape from bitter strife with men, I live a free and easy life again.” People are always yearning for returning to nature, since nature is where life and art come. It is also the extension of cities. Therefore, the designers have tried to build a retreat in nature, allowing people to escape the busy city life for a while and find their inner peace.  


23.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


若论空间,自然离不开光线,设计采用大量的栾树从平台中生长出来,形成光影变化丰富的林下空间,让空间变得隐秘而充满诗意。整体空间动线采用开放式的布局,可以是人在空间中走动时更为流畅舒适。被植物细细切分的光,投射在空间的墙面上,光影感亦不同于空间中庭的专注和立体,凸显了其秀美的一面。无形的光与有形的光以不同的方式在空间穿梭,在内部留下自己的叙事语言。

Light is essential for a space. Many koelreuteria paniculatas grow from the terrace and cast shadows on the ground, creating a poetic and mysterious space. Organized in an open style, the space is comfortable for visitors to walk around. Plants cast shades on the wall where dappled sunlight dances elegantly and gracefully. Tangible and intangible light changes in the space, leaving tracks everywhere. 


24.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

25.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


沿路设置的水景,像林中穿行的小溪,穿插于树林之中。林下的坐区散置于场地,人们可以坐在这里惬意的感受空间。

Water features along the path form a stream running in the woods, where seats are scattered here and there for people to sit on and experience the space comfortably.    


000000000.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

26.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


设计最大的还原了大自然的空间感受。简单干净的设计语言、自然的环境、开放式休憩区,让人可以沉下心思考,创造人与人、人与空间、人与自然的融合。

自然是艺术的底色,在摇曳的树影中,听着水声潺潺,阅览一片片书页,经历一段段时光,感受花园带来的力量与温度。

The design maximizes the experience of nature. Simple design language, natural environment and open recreation area allow people to settle down and experience the harmony between man, space and nature.

Nature is the cradle of art. Sit in the swinging shade of a tree, listen to the gurgling water and read pages of a book, you will naturally recall some past moments and experience the power and warmth brought by the garden. 


28.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

16.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


设计将室内的弧线元素延续到室外,使室内看出去视觉上达到景观与室内的和谐统一。镜水面将水上的雕塑映射出来,池底的设计继续延续弧线元素,具有较强的构成感。在这样一个静谧的空间,将自己沉浸,让思绪的触角延伸。

The element of arc in the interior design is extended outdoors, reaching a visual balance between the interior space and the landscape. The artistic sculpture is reflected on the mirror water, at the bottom of which the design element of arc continues, blending everything into a harmonious whole. In such a tranquil space, you can immerse yourself in it thoroughly with your mind wandering anywhere.


31.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

32.jpg

© GVL怡境国际

33.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography



后场:优享时光花园

Back-court

16099953322530431.jpg

© GVL怡境国际


它以各种美丽狂野的方式

将看似无序的天然素材

透过设计师的双手精致「盛放」

Back Yard: Enjoy the Garden of Time

In all kinds of beautiful and wild ways,

natural materials that are seemingly disorderly

are "blooming" elegantly through the hands of the designers.


从最初人类企图征服看似无序的自然,将花园设计的规则井然,到现代人对丛林的满心向往,使花园回归天然。

From the initial attempt to conquer the seemingly disorderly nature to modern people's yearning for the jungle, the rules for garden design have also changed, making garden return to nature.


35.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

36.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


浪漫凌乱的花园看似无序,但是实则深藏逻辑,‘乱’中有序,以设计师的空间感、结合模型与绘图工具所规划出的空间,才能营造出一个完美空间。

因此,后场的设计采用大量的缤纷草花,营造缤纷浪漫的空间氛围,增强了空间的层次感与韵律感。几何感切割的线条将场地空间划分,丰富场地功能。

The romantic and seemingly disorderly garden has its own logic and order. Only based on the the designer's sense of space as well as models and drawings can a perfect space be created.

Therefore, the back yard is designed with a lot of grass and flowers to create a colorful and romantic atmosphere and increase the levels and rhythm of the space. Geometrical lines are employed to divide the space for multiple functions.


37.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

38.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


居住在这里的人们,可以舒心漫步在缤纷的花园,一方平台,一盏茶水,品茗古今,展望未来,四季变化,一步一景,甚是惬意。

People living here can stroll comfortably in the colorful garden. Sitting on the terrace with a cup of tea, one can recall the past, experience the present and look forward to the future. Landscape changes with seasons and each move, providing pleasant views.


39.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography

40.jpg

© Holi河狸景观摄影 HOLI Landscape Photography


香港置地衿湖翠林将当代艺涵与现代美学进行糅合,赋予空间感性与诗性的美,以积极的情绪引导,着重打造居者的感官体验。为现代人的纷繁奔波后,留出一抹能够凝神静听的庇护所。

BERYL GROVE by Hong Kong Land is a perfect combination of contemporary art and modern aesthetics, which endow the space with sensual and poetic beauty as well as positive emotions. Focusing on the sensory experience of the residents, the designers provide modern people with a shelter from the hustle and bustle of city life.


项目名称:香港置地•衿湖翠林

委托单位:重庆怡置房地产开发有限公司

项目面积:5000平方米

设计时间:2019年10月

竣工时间:2020年9月

景观设计:GVL 怡境国际集团重庆公司

建筑设计:恩岸建筑设计工作室(上海)

施工单位:重庆吉盛园林景观有限公司


Project: HONGKONG LAND • BERYL GROVE

Developer: Hongkong Land (Chongqing) Development Co.,Ltd. 

Area: 5,000 m2

Design: October, 2019

Completion: September, 2020

Landscape Design: GVL (Chongqing)

Architectural Design: NAN Architects

Contractor: Chongqing Jisheng Landscape Engineering Co., Ltd.  


版权声明:本文由作者于景观中国网发布,仅代表作者观点,不代表景观中国网立场。如转载、链接、转贴或以其它方式使用本稿,需注明“文章来源:景观中国网”。如有侵权,请与发布者或我们联系。

投稿邮箱:[email protected]

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

相关项目