首页  /  看设计   /  景观  /  正文

杨浦滨江公共空间二期景观设计 | 大观景观+同济原作设计

大观景观 2021-04-15
原创
  • 项目名称:
    杨浦滨江公共空间二期设计景观设计
  • 项目地点:
    上海
  • 项目规模:
    67000平方米
  • 设计公司:
  • 委托方:
    杨浦区浦江办/杨浦滨江投资发展有限公司
  • 图片来源:
    金笑辉

基地位于杨浦滨江南段的丹东路、宁国路两个轮渡站之间,拥有近1.2公里的水岸线和30~100米不等的腹地空间,总用地6.7公顷。历史上曾集聚了祥泰木行(1912年)、怡和冷库(1920年)、明华糖厂(1924年)以及旧上海鱼市场(1946年),在后工业时代遗留下的大量空置厂房与码头,阻挡了周边社区人们走入江边,也切断了沿江而行的步行动线。基地所面临的另一个挑战是防汛体系。作为一个人口超过2400万人的高密度城市,上海在黄浦江两岸执行了严苛的千年一遇的防汛标准,这使得大部分的防汛墙顶部要比周边地坪高出2-3米,导致人们无法看到江面。

The site (Yangpu Riverfront South Section Phase II) is located between two ferry stations with a 1.2-km shoreline of Huangpu River. The 6.7-hectare site has 30-100 meters of hinterland space along the river. Historically, there were Xiangtai Wood (1912), Jardine Cold Storage (1920), Minghua Sugar Factory (1924) and the Old Shanghai Fish Market (1946) in the site. Post-industrial vacant buildings and abandoned docks blocked people from entering the riverfront and also cut off the walking flow along the river. Another challenge of the base is the flood control system. As a high-density city with a population of more than 24 million, Shanghai has implemented stringent flood control standards on the Huangpu River. Most of the flood control walls are 2M above the surrounding ground, blocking people's view of the river.


Docks and grounds before renovation.jpg

▲场地原有的码头和空地 Docks and grounds before renovation

Riverfront Park with more open green space.jpg

▲改造后的滨水公园拥有更多的绿地 Riverfront park with more open green space


基于现状,设计提出“看台与舞台”的构想,将原来单一的防洪墙改造成两级系统。第一级墙顶部降低到与现状高桩码头地面高度相同,形成连续的场地空间,成为融合于旧有遗存中承载城市生活的舞台,以留白的方式鼓励多元化的使用,同时亦满足百年一遇的防汛要求;第二级墙采用千年一遇的标准,位置后退20~30米,形成6%坡度的面江休憩空间,转化为融入景观地形和种植的看台,服务游客和市民。

Based on the exist situation, the design plan uses the concept of "Stand and Stage" to transform the original single flood wall system into a two-level system.

The top of the first-level wall is lowered to the same height as the ground of the existing high-piled wharf, forming a continuous site space, which becomes a STAGE that integrates with the old remains to carry urban life, encourages diversified use by leaving white space, and also reaches a 100-years Level of flood control standards; The second-level wall with a position of 20-30 meters set back is a-1000-years standard, forming a 6% slope river-facing recreational space, creating a STAND integrated with landscape topography and green plants, serving visitors and local people.


Greenway based on new flood prevention system.jpg

▲滨江剖面图 Section of the riverfront

▲夜景鸟瞰 Night view

▲受到老年人喜爱的面江休憩空间 Open space popular with old people

Dock with more green.jpg

▲绿意盎然的码头 Dock with more green

▲重达10吨的码头起重机成为新的视觉焦点 Old 10-ton dock crane as new attraction point

▲座椅的设计灵感来源于码头起重机的支腿 Bench derived from crane feet

Ground art on the pier attracts attention.jpg

▲广受欢迎的艺术地坪 Ground art on the pier attracts attention


以黄浦江美丽的城市天际线为背景,杨浦滨江南段二期公共空间从人的视角出发,最终落实到人的活动,过去以生产功能为主的工业岸线在更新后实现了日常休憩与城市活动的弹性使用,重振活力的水岸真正回归于公众,也给未来留下了更多可能性。

With the beautiful city skyline of Shanghai as the background, the public space of the second phase of the Yangpu Riverfront South Section starts from the human view sights, and returns to the human activities. The industrial shoreline, which used to focus on production functions, is renewed to the flexibility of daily use and city events. The rejuvenating waterfront truly returns to the public, leaving more possibilities for the future.


▲雨水花园 Accessible rain garden

Greenway with wide view.jpg

▲视野宽阔的慢跑与自行车道 Continuous running and cycling ways with wide views

▲平面图 Site plan



项目名称:杨浦滨江公共空间二期设计

设 计 方:上海大观景观设计有限公司(大观景观)+ 原作设计工作室(原作)

设计周期:2015年8月-2016年8月

建造周期:2016年10月-2017年10月

项目主创: 杨晓青

设计团队:张向阳,王骏杰,孙杰,张先之,张燕飞,邹敏,吕文瑛

项目位置:上海市杨浦区安浦路(丹东路-渭南路)

基地面积:67000平方米

摄 影 师:金笑辉

业主单位:杨浦区浦江办/杨浦滨江投资发展有限公司

总体顾问/概念方案设计:原作设计工作室

景观方案:大观景观

景观深化:上海聚隆绿化发展有限公司

建筑设计:原作设计工作室

道路设计:上海市政设计研究总院(集团)有限公司

水工设计:上海市政设计研究总院(集团)有限公司

地下车库:上海城市建设设计研究计院

桥梁设计:原作+同济大学建筑设计研究院

工程总包:上海园林集团有限公司

灌溉顾问:上海鼎迹环境科技有限公司

漆面顾问:莱恩科创(北京)有限公司(滨江锈)

雨水收集:上海莱多实业有限公司

灯光照明:上海罗曼照明科技股份有限公司

绿色屋顶:上海一山景观工程有限公司

预制混凝土:RECKLI/上海鼎中新材料有限公司



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


107

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目