首页  /  看设计   /  景观  /  正文

杭州彭埠万科中央公园景观设计 | PLAT景观与都市设计

PLATStudio 2021-06-22
原创
  • 项目名称:
    彭埠万科杭州中央公园
  • 项目地点:
    浙江省杭州市上城区
  • 项目规模:
    5公顷
  • 设计公司:
  • 委托方:
    浙江万科
  • 建成时间:
    2017年
  • 所获奖项:
    WLA 2021建筑住宅优秀奖

背景与概念

CONTEXT AND CONCEPT


杭州历史上以山水、诗词与茶叶种植而闻名,可如今已高度城市化,除了部分受保护的国家级公园外,总体而言公共绿地大幅减少。持续增长的人口使杭州的城市边界不断外延,居民纷纷来到城郊区呼吸新鲜空气,或锻炼、聚会,并欣赏周边的自然美景。

Historically, Hangzhou is famous for its scenic landscapes, poetry and tea cultivation. Today the city is highly urbanized with some protected national parks, but vastly reduced green space overall. Hangzhou's rising population has pushed the urban boundaries outward, where city dwellers seek space to breathe, exercise and engage with each other and the natural beauty that surrounds them.


▼社区中丰富的开敞空间

Open spaces in the community © plat studio

plat-studio-pengbu-central-commons-02.jpg


位于西湖以东的彭埠中央公园实现了基于历史和环境的城市生活新愿景。项目关注文化与生态之间的联系,从而造就了独特的景观。平缓的地形呼应了该地区的丘陵地貌,而流畅的步道则宛若一条曾在这里自由流淌的溪流。在这个受自然影响的景观框架中,文化要素成为重要的填充。

Just East of Hangzhou's famous West Lake, Pengbu Central Commons realizes a new vision for urban life, one that is rooted in history and environment. A focus on cultural and ecological relevance makes this a unique landscape. Gentle topography evokes the region's hills, while the fluid paths remind one of the rivers and creeks that once flowed freely. Custom elements complement this nature-inflected framework throughout the site.


▼公园区位与平面图  

Location of the park and site plan © plat studio 

plat-studio-pengbu-commons-diagram.jpg


在多户住宅的基础骨架上,尺度不一的公园与开敞空间共同构建了社区环境,以提高居民福祉,建立社会联结。繁茂的植被让居民在家附近即可纵享宁静。社区西侧的滨水公园连接着更为广阔的区域公园系统。沿着连通不同尺度空间的小径,居民们在本土植物的绿荫中相聚。

Addressing wellbeing and social connection, the multi-family development provides scaffolding for building community with parks and open space of different sizes. With densely lush planting, residents can find quiet rest close to home. On the Western edge, a waterfront park links to the wider regional park system. With a fluid path network connecting spaces of varying scale, neighbors can meet surrounded by local plants for celebratory and everyday gatherings.


▼居民们在绿荫中徜徉  

Residents enjoys the lush planting © plat studio 

plat-studio-pengbu-central-commons-22.jpg



场地架构

SITE FRAMEWORK


彭埠中央公园地处杭州高铁东站的步行范围内,因场地位于地铁上方,按规定须开发大面积开敞空间。借助地铁设施的地面部分,以及场地边界的开阔河岸和高速公路缓冲种植区,项目得以实现超乎寻常的大尺度公园,最大限度地促进社区交流和气候调节。

Walking distance from Hangzhou's East High-Speed Train Station, Pengbu Central Commons is located atop a subway easement, requiring a large area of the development to be dedicated to green open space. This easement, in combination with borders defined by wide areas of riverfront and freeway buffer planting, provides the space the ability to establish an unusually large park full of opportunities for social interaction and climate mitigation.


▼彭埠中央公园鸟瞰图

Pengbu Central Commons aerial view © PLAT Studio

plat-studio-pengbu-commons-aerial1.jpg


根据社区的不同需求,彭埠中央公园被划分为多个区域。中部核心区作为社区的“中央公园”和社交中心,将社区分为南北两个部分,而住宅楼附近则提供较小的社交微空间。

这种空间营造方法不仅促进了居住区内部的人群流动,也在提供大尺度基础设施的同时,满足了居民对更靠近住宅的微空间的需求。

Pengbu Central Commons is divided into zones that are organized by the social needs of the community. A central core functions as the 'commons' and social hub of the neighborhood. This core anchors north and south community areas that offer smaller social pockets of open space on the doorsteps of residential towers.
This approach to space making lends a dynamic flow to the park, providing large scale amenities and smaller programmatic pockets closer to residences.


▼居住楼前的小型绿地

Pocket spaces on the doorsteps of residential towers © plat studio 

plat-studio-pengbu-central-commons-12.jpg



中部核心区

THE CENTRAL CORE


中部核心区开阔而充满活力,可以容纳大型活动与聚会,包括一块宽阔草坪、漫步花园、游乐场和运动区等空间。设计充分考虑了使用者的健康与舒适,为这些区域提供遮阴和其他条件。

The central core is an active open space that serves the community with wide open space to accommodate large events and gatherings. The design provides significant canopy cover and other elements supporting health and wellness: a large activity lawn, strolling gardens, a playground and a sports area.


▼可作为非正式圆形剧场的草坪

Central lawn as An informal amphitheater © plat studio 

plat-studio-pengbu-commons-central-lawn.jpg


中央草坪同时也是一个非正式的圆形剧场,以满足不同规模的活动需求。长长的座椅墙功能十分开放,居民们可以根据需要灵活使用。篮球场、网球场、儿童游乐场以及不同长度和难度的慢跑道为居民提供了聚会、玩耍和锻炼的空间。在座椅区或抬高的观景台上,人们能看到核心区的活动,也可以远眺杭州市的风景。

The Central Lawn features an informal amphitheater as a multi-functional activity space that offers programs for groups large and small. The flexibility of long seating walls allows residents to use the space as needed. Visitors can meet, play and exercise utilizing the basketball and tennis courts, the children's playgrounds and the jogging trails that vary in length and difficulty. Core activity can be viewed from a seating nook or a raised lookout platform that also provides wide views of Hangzhou.


▼开阔的中央核心区  

Wide open areas © plat studio

plat-studio-pengbu-central-commons-022.jpg


为了配合中心区域宽阔开放的特征,种植上将季节性乔木和多层次灌木相结合,以软化花园小径。台地广场上设有水景装置,体现了场地流畅的设计语言,同时水声也重新建立了居民们与河流的联结。

The wide and open character of the core is complemented by seasonal trees and layers of shrub planting that soften the garden pathways. A water feature on an elevated plaza evokes the fluid design language of the site, providing the sound of water to reconnect residents to the adjacent river.


▼郁郁葱葱的蜿蜒步道

Lush meandering pathways © plat studio

plat-studio-pengbu-central-commons-04_副本.jpg

▼水景装置

Water feature © plat studio

111111111111.jpg



邻里微空间

NEIGHBORHOOD POCKETS


郁郁葱葱的蜿蜒步道网络穿梭在被中央核心区分割的两个区域中,连接着多个邻里微空间,它们在更小的尺度上容纳各种活动,促进社区参与。南部和北部的社区中均设计了主题花园,为健康的社区环境奠定了基础。在设有凉亭的台地周围,层次分明的植物配植让杭州独特的园林和茶文化在社区中得以再现。

Linked to opposite sides of the Central Core by a network of lush meandering pathways, the Neighborhood Pockets accommodate multipurpose programs and foster community engagement at smaller scale. In both the Northern and Southern neighborhoods, specialized gardens set the stage for a healthy community environment. The character of these neighborhoods reflect Hangzhou's unique garden and tea culture through their layered planting around sheltered and elevated platforms.


▼住宅楼前的微空间

Neighborhood pockets in the neignborhoods © plat studio 

plat-studio-pengbu-central-commons-13.jpg


遍布杭州丘陵上梯田式种植的茶树,是该地区经济和文化的重要组成部分。台地广场的设计以梯田为灵感,呼应了当地农业文化,并提供俯瞰花园的开阔视野和繁茂的户外活动空间。

Hangzhou's hills are covered in terraced tea shrubs, a vital element of the region's economy and culture. Using these terraces as inspiration, elevated plazas celebrate local agriculture while providing wide garden views and lush outdoor living rooms.


▼以梯田为灵感的景观

Landscape using terraces as inspiration © plat studio

plat-studio-pengbu-central-commons-023.jpg


季节性花园四周围绕着常绿植物和多分枝乔木,为户外冥想、沉思和漫步创造了宁静的环境。社区草坪不仅提供了休憩空间,还可用于艺术装置的展示。

步道蜿蜒穿过各种景观空间,经典的灌木层次和开花多年生植物的搭配大胆地呈现出不同季节的色彩、香气与果实,彰显了整个场地的种植美学。

The seasonal gardens are enclosed by evergreen foliage and multi-stemmed trees to create a peaceful environment for outdoor contemplation, reflection and strolling. Community lawns provide open space for rest and serve as a space to display art installations.
Pathways meander through a variety of landscape settings, lined with a site-wide planting aesthetic that showcases bold seasonal color, fragrance, and fruit through a mix of classic shrubs layers and flowering perennials.


▼植物种植图

Planting Diagram © plat studio

VKPB_DIA_Planting Diagram_update-01.jpg



环境再生

ENVIRONMENTAL REGENERATION


场地中精巧设计的地形和景观显著提升了生物多样性和当地空气质量。丰沛的城市绿化大量吸收二氧化碳,有效缓解了城市热岛效应。在植物品种上,项目选用全年开花结果的本土植物或适应性物种,恢复了河流沿岸授粉媒介的生境。

Throughout the site, intentional topographic and landscape decisions have dramatically improved biodiversity and local air quality. The site has increased urban canopy significantly combating urban heat island effect and absorbing CO2. Installing a native and adapted plants that bloom and fruit throughout the year has improved pollinator habitat, especially along the waterfront.


▼公园提供大量城市绿化

Significantly increased urban canopy © plat studio 

plat-studio-pengbu-central-commons-21.jpg  

东北侧边界的地形干预措施为居民和滨水动物阻挡了同协南路的噪声污染。其他较小尺度的地形设计则创造了丰富的微气候条件。同时,彭埠中央公园推行了系统性的水文管理,如在停车场铺设透水砖,以及在系统性净水后再将其排入邻近河道等。

The Northeastern edge topographic intervention helps protect the residents and waterfront fauna from Tongxie Road's noise pollution. Smaller scale topography throughout the site provides more varied microclimate conditions. Meanwhile, water is managed in a variety of ways including with permeable pavement in the parking lot. Systems clean water before it enters the adjacent canal.


▼雨水经过净化排入邻近河道

Water is cleaned before it enters the canal © plat studio 

plat-studio-pengbu-central-commons-11.jpg



文化关联

CULTURALLY RELEVANT


彭埠中央公园的综合景观架构与周边环境肌理紧密融合,延续了杭州自古以来与环境和谐共处的特征。不断变化的景观尺度和多种类型的活动空间为居民的休闲和社交提供了基础设施,打造出充满活力的社区公园。公园拉近了邻里之间的距离,并为新型城市化奠定了基础。对于生态和人类而言,基于文化和环境的景观至关重要。

Pengbu Central Common's integrated landscape framework closely blends with the surrounding landscape fabric and retains Hangzhou's historic environmental harmony. The shifting scales and multi-dimensional program spaces create a dynamic neighborhood park for recreational and social infrastructure. This park fosters community between neighbors and sets the stage for a new type of urbanization. Culturally and environmentally relevant landscapes are vital for the environment and humans alike.


▼综合景观架构与周边环境肌理紧密融合

Integrated landscape framework closely blends with the surrounding landscape fabric © plat studio

plat-studio-pengbu-central-commons-15.jpg


项目信息

项目名称:彭埠万科杭州中央公园

项目地点:浙江省杭州市上城区

项目规模:5公顷

设计公司:PLAT景观与都市设计

委托方:浙江万科

建成时间:2017年

所获奖项:WLA 2021建筑住宅优秀奖

 

编译:李思佳

审校:Xixi


版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


2

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目