首页  /  看设计   /  建筑  /  正文

浙江中通文化驿站建筑设计 | 众生设计

众生设计 2021-02-25
原创
  • 项目名称:
    中通文化驿站
  • 项目地点:
    浙江省温州市藤桥镇小岙村
  • 项目规模:
    305平方
  • 设计公司:
  • 委托方:
    浙江温州藤桥镇政府
  • 建成时间:
    2020
  • 图片来源:
    团队拍摄

“中通文化驿站”位于浙江省温州市藤桥镇小岙村。小岙村,村如其名,处在小山坳中,山环水抱,曲径通幽,山泉汨汨。宜居宜游,宜坐听山风,宜闲庭看花。沿着游步道涉足而上,沿路葱葱翠翠,泉水叮咚,村内不但山水秀丽,又原始古朴,山居原貌保持完好。整个村落地势南高北低,房屋建筑以岩墙、木结构平房为主。青瓦石墙,小巷阡陌交错,原始天然的山水自然风光值得你漫步其中。

Zhongtong cultural station is located in Xiaoao village, Tengqiao Town, Wenzhou City, Zhejiang Province. Xiao'ao village, as its name implies, is located in a small hill surrounded by mountains and rivers. The winding path leads to a beautiful place with mountain springs flowing everywhere. It is a good place to live and travel, to sit and listen to the mountain breeze, and to see flowers in front of the court in leisure time. Along the footpath, there are lush scenery along the road, and the spring is tinkling. The village has beautiful mountains and waters, and retains the original sense of simplicity, and the original appearance of the mountain residence is well preserved. The terrain of the whole village is high in the South and low in the north, and the house construction is mainly rock wall and wooden structure bungalows. Green tiles, stone walls, alleys and paths crisscross, the original natural landscape makes you experience the beauty in the walk.



小岙境内有云水谷景区、猕猴桃基地、食用菌基地等自然景观和田园风光。其中云水谷景区,位于小岙村村尾,溯小岙溪峡谷而上,境内山青、水秀、岩奇、潭深、瀑高、洞多,仙人洞里的仙人传说流传数百年……

Xiao'ao has beautiful natural landscape and idyllic scenery, including Yunshui valley scenic spot, kiwi fruit base and edible fungus base. Yunshui valley scenic spot is located at the end of xiao'ao village and goes up the valley of xiao'ao river. There are green mountains, beautiful water, strange shaped rocks, deep pools, towering waterfalls and countless caves. The legend of immortal in immortal cave has been handed down for hundreds of years …


DJI_0308.JPG


项目为本案以“藤桥古家具文化”为理念,以及独特的自然人文景观背景,利用金属网桥架打造流动空间,并以文化驿站为己任积极与环境对话,提升公共空间的体验感,作为当地村民和“异乡读者”的一个公共生活纽带。

Taking "Fujihashi ancient furniture culture" as the concept and unique natural and cultural landscape as the background, the project realizes the construction of mobile space by using metal mesh bridge, and takes cultural station as its own responsibility, actively carries out dialogue with the environment, improves the sense of experience of public space, and serves as a public life link between local villagers and "foreign readers".



文化驿站的主体是村庄街道一侧闲置的一个院落,包括周边大大小小散落的偏房和一个蓄水池以及高度差1.8米的两片农田,建筑设计保持了房屋和院落的建筑结构和空间秩序,将衰败现状修整还原到健康的状态,产生了新与旧的关系,石垒墙、瓦屋顶、老屋架这些时间和记忆的载体成为空间的主导,连同功能再生的公共性,共同营造文脉延续的当代乡土美学。

The main body of the cultural station is a courtyard lying idle on one side of the village street, including scattered houses of different sizes around, a reservoir, and two pieces of farmland with a height difference of 1.8 meters. The architectural design maintains the architectural structure and spatial order of the house and courtyard, restores the declining status quo to a healthy state, and forms the relationship between the new and the old, stone wall, tile roof and old house frame, these carriers of time and memory become the dominant space and combined with the publicity of its functional regeneration, they jointly realize the construction of contemporary local aesthetics with continuous context.


▲文化驿站内部设计思路

▲外部空间设计思路

未标题-1.jpg



项目图纸


▲一层总平面图

▲二层总平面图

▲北立面图

▲南立面图



▲剖面图



项目信息

项目名称:中通文化驿站

设计单位:众生设计集团有限公司

完成年份:2020

建筑面积:305平方

项目地址:浙江省温州市藤桥镇小岙村

主创建筑师: 吴焱伟

委托方:浙江温州藤桥镇政府

主案设计师:吴焱伟 周平

室内陈设:钱逸凡

建筑总工:戴选发




版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:contact@landscape.cn

联系电话:010-62747757



0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 浙江温州
  • www.zjzhongsheng.cn