首页  /  看设计   /  景观  /  正文

宁波松兰山旅游度假区玻璃栈道景观设计 | 赤地设计

上海赤地设计 2022-08-24
原创
  • 项目名称:
    宁波松兰山旅游度假区玻璃栈道
  • 项目地点:
    浙江 松兰山滨海旅游度假区
  • 项目规模:
    约200米
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2021年
  • 图片来源:
    赤地设计、张锦影像工作室



项 目 概 述

Project overview


项目位于宁波松兰山旅游度假区景区,东沙滩北侧的西翅膀半岛上。玻璃栈道总长度约两百米,由观景平台、玻璃栈桥、索桥和配套用房四部分组成。作为对现有滨海游步道的延续和补充,玻璃栈道设置在大自然冲刷的礁石纹理之间,通过巧妙连接与跨越,成环状悬扣于海天之间,如同镶嵌在礁石之上的一枚钻戒,与阳光、沙滩和海浪组成一幅精致壮丽的景观画面。同时,为游客提供了一处沉浸式滨海体验的惬意空间。

Ningbo Songlan Mountain Resort glass walkway is located on West Wing Peninsula which is in the north side of the East beach in the scenic area.The total length of the glass walkway is about 200 meters, which is composed of four parts: viewing platform, glass walkway, cable bridge and supporting room.As a continuation and supplement to the existing coastal footpaths, the glass walkway is set between the rock textures scoured by nature. Through ingenious connection and crossing, it hangs between the sea and the sky as a ring shape, like a diamond ring inlaid on the rocks.It forms a delicate and magnificent landscape picture with the sun, sand and waves.In the meantime,it also provides a comfortable space for visitors to enjoy immersive coastal experience.


▼ 总平面图 ©赤地设计

General layout
0总平面图.jpg


考虑到在设计中应最大限度地对场地原有自然面貌进行保护和利用,因此栈道在礁石上轻盈的穿过,在不破坏现状地貌的条件下架起。与此同时,对礁石上原有的植被也进行了全部保留,栈道和构筑物都沿着植被轮廓线布置,整体呈环状向心形将场地和现状道路串联。在壮阔的海景另一侧,就是海岸上丰富的自然空间。

 It is considered that the design should maximize the protection and utilization of the original natural appearance of the site.Therefore,the walkway crosses over the rocks lightly and is erected without destroy the current terrain.Meanwhile,the original vegetation on the rocks is also preserved. The walkway and structures are arranged along the outline of the vegetation.The whole layout are showing as the centripetal-type and connect with the current road.On the other side of the magnificent sea view is the natural space on the coast.


▼ 整体俯视图 ©赤地设计

Aerial photograph


▼ 玻璃观景平台 ©赤地设计

The glass viewing platform


玻璃平台是景区内最靠近海的景观节点,是观赏日出的绝佳场地。沿着礁石布置的平台高低错落,立体的山海风景在这里一览无余。另外,利用平台台阶的高差,结合木质材质设置满足休憩功能的台阶,人们可以坐在这里吹海风,观日出。

The glass viewing platform is the nearest landscape node from the sea in the scenic area, and it is the best place to watch the sunrise.The platform is arranged along the rock, then the three-dimensional scenery of mountain and sea in full view.In addition, taking advantage of the height difference of the platform steps and use wood materials to set steps for people to rest.People can sit here to enjoy the sea breeze and watch the sunrise.


▼ 礁石上轻盈跨越的玻璃栈道 ©赤地设计

The walkway crosses over the rocks lightly


栈道主要使用玻璃材质打造出轻盈通透的质感,在行走的过程中,游客在感官上能更加贴近自然,低头寻找漫步在岩石和海浪之上的独特体验。借助玻璃消隐的形态属性,以尊重土地和敬畏自然为前提,栈道完美地凌驾于礁石之上,展现自然与人工的完美结合,为游客提供具有吸引力的滨海景观。

The walkway mainly used glass material to create a light and transparent texture. When walking on it, tourists can feel close to nature in sensory sense, and look down for the unique experience of walking on rocks and waves.With the help of the transparent morphological properties of glass, respecting land and nature as the premise, the glass walkway is erected on the rocks.It shows the perfect combination of nature and artificial, and also provides attractive coastal views for visitors. 


▼ 索桥 ©赤地设计

The cable bridge


轻盈的索桥结构轻松跨越了25米宽的鸿沟,将观景平台和服务建筑连接,使玻璃栈道形成闭环。

The lightweight cable bridge easily crosses the 25 meter wide chasm, connecting the viewing platform with the public service building, making the glass walkway form a closed loop.


▼ 公共服务建筑 ©赤地设计

The public service building


▼ 整体鸟瞰 ©赤地设计

Aerial photograph
31.jpg


▼ 场地平面图 ©自然空间、赤地设计

Site plan

32.jpg


▼ 栈道设计详图 ©自然空间、赤地设计

Design details of the walkway

33.jpg


▼ 索桥设计详图 ©自然空间、赤地设计

Design details of the cable bridge

34.jpg

35.jpg



项目信息

项目名称:宁波松兰山旅游度假区玻璃栈道

项目地点:浙江 松兰山滨海旅游度假区

设计单位:上海赤地设计事务所 

合作单位:自然空间(浙江)规划建筑设计有限公司          

建设单位:象山松兰山旅游开发有限公司

工程单位:浙江瑞峰工程管理有限公司

项目规模:约200米

设计时间:2020年6月-2020年10月

建设时间:2020年10月-2021年6月

摄影版权:赤地设计、张锦影像工作室


Project Name:Ningbo Songlan Mountain Resort glass walkway

Project location:Ningbo Songlan Mountain Resort,Zhejiang

Designer: Shanghai CHIDI Studio

Cooperation:Natural space (Zhejiang) planning and Architectural Design Co., Ltd

Employer:Xiangshan songlanshan Tourism Development Co., Ltd

Engineering unit:Zhejiang Ruifeng Engineering Management Co. LTD

Project scale: about 200MDesign time: Jun 2020-Oct 2020

Completion time: Oct 2020-Jun 2021

Photography copyright: CHIDI Studio,Zhangjin Photography Studio




版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

项目咨询:18510568018(微信同号)

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目